Ingezonden persbericht


Business for Brazil: solidariteit met Brazilië in De Burcht

Persbericht Amsterdam, 24 mei 2007

Onder de titel Business for Brazil! nodigt De Burcht ondernemers, maatschappelijke organisaties, politici, ontwikkelingsorganisaties, belangstellenden en studenten uit om hun expertise in te zetten voor een project in Brazilië. Op woensdagavond 6 juni brainstormen zij over het Babiloniaproject dat eco-toerisme en sociale landbouw combineert . Op zaterdagavond 9 juni is er een Braziliaans dansfeest: Chance to Dance in De Burchtwaarbij ook speciaal mensen met een handicap welkom zijn. Deze mensen doen op 8 en 9 juni mee aan een capoeiraworkshop voor gehandicapten in Sporthal De Pijp.

De brainstorm Business for Brazil-avond op 6 juni van 20.00 22.00 uur laat de deelnemers werken met de Worldcafé-methode: in verschillende rondes wordt gesproken over oplossingen voor de vragen van het Babiloniaproject. Hoe kan dit boerderijproject zich goed ontwikkelen zonder geweld aan te doen aan de natuur en de sociale doelstellingen?

De avond wordt ingeleid met een capoeirademonstratie en een korte video over het project. Meer informatie over dit project is te vinden op www.berimbau.nl.

Op zaterdag 9 juni is er tussen 20.00 en 0.00 uur het feest Chance to Dance in De Burcht met capoeirashow en live Braziliaanse muziek van o.a. Leopoldo da Silveira, Jurandir, Alberto de Souza, Valter Barreto e Banda en Eddy Murphy. Special act: rolstoelbreakdancer Breaky. Danseressen Mara, Ana Paula en Viviane en de acrobatische kunsten van Capoeira Berimbau de Ouro. Toegangsprijs: 10 euro.

Locatie: De Burcht, Henri Polaklaan 9, 1018 CP Amsterdam. Tram 9 en 14. Parkeermogelijkheid bij Artis.

Aanmelding en meer informatie bij De Burcht 020 - 624 11 66 (Suzanne Heideman) of 06 29553115 (Marianne Houben). Per mail: s.heideman@deburcht.org of mariannehouben@gmail.com.

De opbrengsten van het feest steunen het Babilonia-project in Brazilië en de workshop Capoeira Pererê, capoeira voor mensen mét en zonder beperkingen. Dit evenement vindt op 8 en 9 juni plaats in Sporthal de Pijp in Amsterdam, Lizzy Ansinghstraat 88. De workshop wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en DMO Amsterdam.

Meer informatie via Marianne Houben van Stichting Capoeira Berimbau de Ouro: info@berimbau.nl , www.berimbau.nl of 06 29553115.

Uitnodiging `Business for Brazil' op woensdag 6 juni van 20.00-22.00 uur

Heeft u interesse in duurzaam en sociaal ondernemen en ontwikkelingssamenwerking?

De Burcht, centrum voor arbeidsverhoudingen, nodigt u graag uit voor een brainstorm over het Babilonia-project in Brazilië. Dit ontwikkelingsproject voor kansarme jongeren en hun families combineert educatie, cultuur, duurzaam toerisme en sociale landbouw. Op 6 juni 2007 brainstormen ondernemers, politici, ontwikkelingsorganisaties, vakbonden, studenten en andere belangstellenden over sterktes en zwaktes, kansen en bedreigingen van het project. Ze denken mee over marketing, ontwikkeling van de omgeving en inzet van personeel..

Vraag: Hoe kan Babilonia zich optimaal ontwikkelen met behoud van het duurzame en sociale karakter?

Zoudt u een avond voor dit project aan de slag willen gaan, uw expertise ter beschikking stellen en ­ zo mogelijk - een financiële bijdrage leveren?

Redenen om mee te doen:

· u krijgt inspiratie van betrokken ondernemende pioniers als Luiz Carlos Afonso uit Brazilië;
· u spreekt met anderen over sociaal en duurzaam, maar toch rendabel ondernemen;
· u deelt uw kennis en ervaringen met andere ondernemers en aankomende ondernemers en zet uw kwaliteiten in voor Braziliaanse jongeren en hun families;
· u geniet van een Braziliaanse capoeirademonstratie en een borrel na afloop.

Wat vragen we?

· deelname aan de brainstormavond `Business for Brazil' op 6 juni van 20.00 ­ 22.00 uur door mee te denken en te praten over de genoemde vraag;
· inbreng van uw adviezen, ideeën en kennis tijdens de brainstorm voor de ontwikkeling van het Babilonia-project (toelichting onder);

· een financiële bijdrage voor het project.

Financiële bijdrage
Uw bijdrage voor de avond ­ iedere euro is welkom - komt ten goede aan het Babilonia-project. Op het boerderijterrein wordt met dit geld een waterreservoir van (250.000 liter) gebouwd om landbouwgronden te bevloeien zodat tien arme families uit de stad kunnen starten met het bewerken van de grond. U kunt een bijdrage storten op Postbanknummer 7705289 t.n.v. Stichting Capoeira Berimbau de Ouro te Amsterdam o.v.v. `donatie Babilonia-project'.

U kunt uw aanmelding doorgeven via info@deburcht.org. Informatie over de Braziliaanse projecten vindt u op www.berimbau.nl. Mede namens de jongeren van de capoeiraschool, hun families en hun leermeester Luiz Carlos Afonso dank ik u bij voorbaat.

Met vriendelijke groet,
Marianne Houben

De Burcht is het onderzoeks- en debatcentrum voor arbeidsverhoudingen van de sociale partners in Nederland. Ook ontwikkelt De Burcht educatieve en museale activiteiten over werk en leven voor een breed publiek. De organisatie is gevestigd in het unieke Berlage-monument in De Plantage in Amsterdam.

Business for Brazil: Adviseer het Babiloniaproject!

Het Babilonia-project?
Het begon twintig jaar geleden met een capoeiraschool in de stad Montes Claros in de staat Minas Gerais in het binnenland van Brazilië. Deze Escola de Capoeira Berimbau de Ouro, midden in een arme wijk in de stad gelegen, trekt door middel van lessen in de populaire Braziliaanse vechtkunst capoeira kansarme kinderen en jongeren. De drijvende kracht achter dit initiatief is capoeirameester Luiz Carlos Afonso, afwisselend woonachtig in Nederland en in Brazilië.De school wil de kinderen en hun families een betere toekomst geven. De kinderen leren sociale vaardigheden en kunnen zich bekwamen als meubelmaker, kleermaker, muzikant, sportleraar of computerspecialist. 35 km van Montes Claros ligt de boerderij, waar Luiz Carlos onder de naam Babilonia een sociaal landbouwproject en een eco-toerismeproject opzet. Op het grote terrein (245 ha.) van de boerderij bouwt Luiz Carlos vakantiehuisjes en een klein eethuisje. De prachtige natuur laat hij grotendeels intact, hij kapt alleen waar het echt nodig is. Bezoekers worden door de lokale bevolking rondgeleid over het terrein, kunnen genieten van de flora en fauna, helpen mee met koeien melken en oogsten, kunnen paardrijden, zwemmen en wandelen en doen mee aan plaatselijke festiviteiten. De ouders van de kinderen van de school en de inwoners van het nabijgelegen dorpje Pau d'Óleo spelen ook een rol bij Babilonia. Voor kinderen worden twee keer per jaar vakantieweken op de boerderij georganiseerd, met natuur- en muziekworkshops. Hun families krijgen de kans om per familie een stuk grond van 3 ha te bewerken, waarbij ze gebruik kunnen maken van werktuigen van de boerderij en kennis van de landbouwhogeschool van Montes Claros. Om zo te ontdekken of ze in de landbouw een (aanvullende) bron van inkomsten kunnen ontwikkelen.

De projecten worden in Brazilië beheerd door de vereniging Associação de Capoeira Berimbau de Ouro en vanuit Europa ondersteund door de Stichting Capoeira Berimbau de Ouro in Amsterdam. Postbanknummer 7705289. Zie www.berimbau.nl

Programma Business for Brazil 6 juni 2007
20.00 ­ 20.30 korte introductie en capoeirademonstratie door Luiz Carlos Afonso en leerlingen 20.30 ­ 20.45 videopresentatie en toelichting Babilonia-project door Luiz Carlos Afonso 20.45 ­ 21.30 brainstorm in groepen
21.30 ­ 22.00 plenaire discussie o.l.v. Henne Pauli 22.00 ­ 22.30 afsluiting en borrel

Locatie en informatie
De Burcht, Centrum voor Arbeidsverhoudingen, Henri Polaklaan 9 1018 CP Amsterdam. Trams 9 en 14. Parkeermogelijkheid bij Artis.
Aanmelding en informatie via info@deburcht.org of 020 6241166. Bij vragen kunt u contact opnemen met Suzanne Heideman of Marianne Houben.

P.S. Op 9 juni van 20.00 ­ 0.00 uur De Burcht
CHANCE TO DANCE IN DE BURCHT
een swingend Braziliaans feest met live muziek,
capoeira en dans. Met de entree (10 euro p.p.)
steunen we het Brazilië-project
De Burcht is het onderzoeks- en debatcentrum voor arbeidsverhoudingen van de sociale partners in Nederland. Ook ontwikkelt De Burcht educatieve en museale activiteiten over werk en leven voor een breed publiek. De organisatie is gevestigd in het unieke Berlage-monument in De Plantage in Amsterdam.


---- --