Gemeente Den Haag

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) zal woensdag 6 juni het startsein geven voor de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier. Het project Wijnhavenkwartier is onderdeel van de metamorfose van het Haagse centrum, onder de noemer Den Haag Nieuw Centrum.

De herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier verloopt in twee fasen. In de eerste fase - die tot 2012 duurt - verrijzen drie torens op de plek van het voormalige wooncomplex Zwarte Madonna. Twee kantoortorens (140 meter hoog) vormen het nieuwe onderkomen voor de ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast verrijst De Kroon, een woontoren (125 meter hoog) met winkels op de begane grond en laagbouw met kantoorruimte.

Wanneer de ambtenaren in 2012 naar de nieuwbouw zijn verhuisd, worden de huidige gebouwen van de beide ministeries gesloopt. Op deze vrijgekomen plek wordt dan tot omstreeks 2016 gebouwd aan de tweede fase van het Wijnhavenkwartier, met kantoren, woningen, horeca en voorzieningen met een recreatief en cultureel karakter Deze bebouwing bestaat uit twee gedeelten met elk een toren van 70 tot 90 meter hoog.

Het Wijnhavenkwartier - gelegen aan de Turfmarktroute, tussen het ministerie van VROM en het stadhuis - is een belangrijke schakel in de verdere verbetering van de binnenstad.