Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200601135/1
(Bestemmingsplan "Damcentrum" van de gemeente Leidschendam-Voorburg)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Damcentrum" van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het plan voorziet in de herinrichting van het centrum van Leidschendam. Meerdere inwoners van de gemeente zijn het niet met de goedkeuring eens. Zo vreest een van hen voor verkeersoverlast en aantasting van zijn woon- en leefklimaat doordat de aanvoerroute van een plaatselijke supermarkt via zijn straat loopt. Een andere inwoner vindt dat ten onrechte in het plan niet is bepaald dat hij een vaste bloemenkiosk mag hebben op het Damplein.


* 200601373/1
(Bestemmingsplan Bult van Pars van de gemeente Moerdijk) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten Noord-Brabant van het bestemmingsplan Bult van Pars van de gemeente Moerdijk. Deze Bult is een terreinverhoging, gelegen in Klundert. Het plan maakt de bouw van een appartementencomplex op die verhoging mogelijk. Onderaan het complex wordt een aantal winkels gevestigd. Twee omwonenden komen in beroep tegen het plan. Zij vinden dat het bijna 20 meter hoge appartementengebouw te dicht bij hun woning wordt gebouwd en stellen dat het complex afbreuk doet aan het historisch stadsgezicht van Klundert. De exploitant van een nabijgelegen vestiging van Doeland is ook tegen het plan. Hij vreest dat hij door de komst van het gebouw wordt beperkt in zijn bedrijfsvoering.


* 200602776/1
(Bestemmingsplan "Raadhuislaan/Dwarsweg" van de gemeente Westvoorne)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Raadhuislaan/Dwarsweg" van de gemeente Westvoorne. Het plan voorziet in de nieuwbouw van een woon- en zorgcentrum aan de locatie Raadhuislaan/Dwarsweg in Rockanje in die gemeente. Meerdere inwoners van de Westvoorne zijn tegen het plan. Zij vinden het gebouw te groot voor de kleinschalige bebouwing in de omgeving. Ook vrezen zij voor parkeer- en verkeersoverlast en stellen zij dat de gemeente onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit.


* 200607617/1
(Bouwvergunning medisch centrum en appartementen in Coevorden) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Coevorden heeft verleend voor de bouw van een medisch centrum en 14 appartementen aan de Burgemeester Feithsingel in Coevorden. Meerdere inwoners van die gemeente komen tegen de bouwvergunning in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vinden de gebouwen, die op ongeveer 35 meter van hun woningen staan, te groot, en stellen dat hun woon- en leefklimaat en privacy worden aangetast.


* 200607655/1
(Weigering Defensie om invoergegevens vliegveld Geilenkirchen openbaar te maken)
Uitspraak over de weigering door de minister van Defensie om een aantal geluidsbelastingkaarten en de invoergegevens van die geluidsbelastingkaarten openbaar te maken aan de Vereniging Stop Awacs Overlast in Brunssum. In de invoergegevens is een groot aantal factoren opgenomen zoals het vliegtuigtype, het aantal vliegtuigpassages in een jaar, het vliegpad en de vlieghoogte. De minister vindt dat het openbaar maken van deze invoergegevens de veiligheid van de staat zou kunnen schaden. Verder hebben de invoergegevens betrekking op vliegtuigen die in NAVO-verband opereren. Volgens de minister zouden de betrekkingen met de lidstaten en met de NAVO door het openbaar maken van de stukken geschaad worden. De Vereniging Stop Awacs Overlast is van mening dat openbaarmaking van de gegevens geen gevaar vormt voor de veiligheid van de Staat en de betrekkingen met andere staten niet kan schaden.


* 200608113/1
(Bouwvergunning voor vier geluidsschermen langs de A2) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Geldermalsen, waarbij aan Rijkswaterstaat vergunning is verleend voor de plaatsing van vier geluidsschermen langs de A2 in de buurt van Beesd en Deil. Vergunningen zijn verleend op grond van het zogenoemde "Tracébesluit A2 knooppunt Everdingen knooppunt Deil en Zaltbommel knooppunt Empel". Een bedrijf in de verkoop van land- en tuinbouwmachines is van mening dat de vergunning niet had mogen worden verleend. Het bedrijf ligt ten westen van de A2. Het geluidsscherm dat langs de percelen van het bedrijf is geprojecteerd, is 152 meter lang en 3 meter hoog. Het bedrijf vindt dat het geluidsscherm transparant had moeten worden uitgevoerd. Nu leidt dit tot verminderde zichtbaarheid van het bedrijf en dus tot omzetdaling, aldus de exploitant.


* 200608642/1
(Doorsturen verzoek NOVA om openbaarmaking documenten naar Kabinet der Koningin)
Uitspraak over het verzoek dat De Nederlandse Programmastichting (NPS) aan de minister van Algemene Zaken heeft gedaan om documenten openbaar te maken over de werkwijze, het functioneren en de praktijk van het Kabinet der Koningin. NPS (in dit geval NOVA) beoogt met de documenten een gedetailleerd beeld van het Kabinet te geven. De minister heeft het verzoek echter afgewezen om privacyredenen en vanwege de "eenheid van de Kroon". Hij heeft eveneens geweigerd het verzoek door te sturen naar het Kabinet wat betreft de documenten waarover niet hij, maar het Kabinet zelf beschikt. De rechtbank in Amsterdam heeft in een uitspraak van oktober 2006 het beroep van de NPS tegen de weigering om het verzoek door te zenden aan het Kabinet der Koningin gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt de minister van Algemene Zaken in hoger beroep bij de Raad van State. Centrale vraag voor de beoordeling of de minister het verzoek had moeten doorsturen naar het Kabinet der Koningin is of het Kabinet moet worden aangemerkt als een bestuursorgaan. De rechtbank heeft in haar uitspraak geoordeeld van wel en de minister opgedragen om het verzoek van de NPS door te zenden naar het Kabinet. De minister van Algemene Zaken betoogt in hoger beroep dat het Kabinet der Koningin geen bestuursorgaan is, zodat hij het verzoek van de NPS ook niet hoefde door te zenden. Volgens hem heeft de rechtbank niet onderkend dat de constitutionele onschendbaarheid van de Koningin er aan in de weg staat het Kabinet, als ambtelijke dienst van de Koningin die deelt in deze onschendbaarheid, als een bestuursorgaan in de zin van de Wet openbaarheid van bestuur te beschouwen. De Raad van State geeft in haar uitspraak van 6 juni 2007 het eindoordeel in dit geschil.


* 200700437/1
(Terugvordering verleende subsidievoorschotten Leefbaar Nederland voor het jaar 2003)
Uitspraak over de terugvordering door de minister van Binnenlandse Zaken van subsidievoorschotten die hij aan de politieke vereniging Leefbaar Nederland heeft verleend voor het jaar 2003. In dat jaar vonden vervroegde verkiezingen plaats. Aangezien Leefbaar Nederland van twee naar nul zetels ging, had de partij volgens de minister geen recht meer op subsidie. Bovendien beschikte Leefbaar Nederland op dat moment niet over 1000 betalende leden, zodat de partij evenmin alsnog recht had op subsidie gedurende een periode van vijf maanden, aldus de minister. Daarom vordert de minister de reeds verleende voorschotten terug. Leefbaar Nederland komt hiertegen in hoger beroep.