Gemeente Borger-Odoorn


05-06-2007
AMBTENAREN BORGER-ODOORN BEKLIMMEN L'ALPE D'HUEZ

De gemeente Borger-Odoorn is actief bezig met het promoten van de campagne 'Drenthe Beweegt'. Deze campagne heeft tot doel te laten zien welke mogelijkheden er in Drenthe zijn op het terrein van sport en bewegen. Ook is het de bedoeling om inwoners van Drenthe te stimuleren om te werken aan een gezondere leefstijl. Voldoende bewegen - in welke vorm dan ook- is daarvan een duidelijk onderdeel. Ook een aantal medewerkers van de gemeente is actief. Zij hebben de afgelopen tijd hard getraind voor een grote uitdaging: het beklimmen van de Alpe d'Huez per fiets! L'Alpe d'Huez is een skioord in de Franse Alpen. Het is vooral bekend geworden als finishplaats in de Ronde van Frankrijk met de aankomst op 1860 meter.

Uitreiken bidons
Om het goede initiatief van de medewerkers te ondersteunen en om ze wat moed in te spreken is er op maandag 4 juni een speciale, gezonde lunch voor hen georganiseerd. Wethouder J.F.A. Alberts, sportambassadeur voor 'Drenthe Beweegt' en gemeentesecretaris W.P. van Boggelen waren ook aanwezig en deelden 'Drenthe Beweegt'-bidons uit.

De uitdaging
De eerste groep vertrekt woensdagochtend. De overige sporters volgen op donderdag. Het is de bedoeling om de eerste dagen wat te gaan 'infietsen', om vervolgens op zaterdag of zondag "La Marmotte" te fietsen. De rit, in totaal 174 km lang, gaat over 4 cols. De twee dames die meedoen, fietsen "L'Alpe d'Huez", maar weten nog niet precies wanneer.
L'Alpe d'Huez is vanaf de voet tot aan de top zeer steil. Voordeel is dat er veel haarspeldbochten zijn, 21 in totaal, die relatief vlak zijn.

Het doel is om 's ochtends rond 6.00 uur te vertrekken. De echte toppers doen er ruim tien uur over. De getrainde ambtenaren kunnen het in één dag doen; de 'B-categorie' haalt dat misschien niet. In dat geval wordt er gefietst tot aan de voet van L'Alpe d'Huez, om een dag later alsnog tot de top te fietsen. Na een week is de groep weer terug in Exloo en is duidelijk wie de missie hebben volbracht!