Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 6 juni 2007

Plien en Bianca, Acda en de Munnik, Ashton Brothers en Viggo Waas in M-Lab Kleinkunstenaars spelen try-outs in nieuw Amsterdams theater

Makers van nieuw Nederlands muziektheater krijgen een kans om in het nieuwe theater M-Lab, laboratorium voor muziektheater, hun ideeën te ontwikkelen tot daadwerkelijke producties. Het initiatief is inmiddels breed omarmd door zowel makers als uitvoerenden. Ook een aantal bekende kleinkunstenaars hebben hun weg naar het M-Lab gevonden. Plien en Bianca, Acda en de Munnik, Ashton Brothers én Viggo Waas spelen dit najaar de try-outs van hun nieuwe voorstellingen in het M-Lab. De kaartverkoop start vandaag via de website www.m-lab.nl.

Vanavond, op 6 juni 2007, opent het M-Lab voor het eerst de deuren voor het publiek met de inspeelvoorstelling Zonder Moeite Niets van de Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater.

Stichting M-Lab, laboratorium voor muziektheater, is een initiatief dat makers van nieuw Nederlands muziektheater­repertoire (van hiphopmusical tot kleinkunst en van theaterconcert tot rockopera) ruimte biedt om hun ideeën te ontwikkelen. Ruimte bieden betekent bij M-Lab enerzijds coaching en productionele ondersteuning en anderzijds exploitatie van een theater met 150 stoelen en repetitieruimtes. Naast de voorstellingen van nieuwe makers brengt M-Lab jaarlijks twee bestaande, inhoudelijk en artistiek hoogwaardige producties in een nieuwe enscenering, die niet meteen commercieel te produceren zijn. Dit naar voorbeeld van het Londense theater Donmar Warehouse. Tevens biedt M-Lab ruimte aan (eindexamen-)voorstellingen van de verschillende muziekopleidingen, leesvoorstellingen, workshops en masterclasses.

----------
Voorafgaand aan de voorstelling van vanavond is er een feestelijke boottocht (met makers, musicalacteurs en andere betrokkenen bij het M-Lab en pers) om dit feit te vieren. De boot vaart over het IJ naar het M-Lab waarna een rondleiding door het nieuwe theater volgt en het glas wordt geheven.

Voor meer informatie en/of opgave voor de boottocht: De MediaVilla | 020 7176215 | www.demediavilla.nl Tessa Harmsen | tessa.harmsen@demediavilla.nl
Charlotte de Bruijn | charlotte.debruijn@demediavilla.nl

----------

In de bijlage:

Plien en Bianca spelen op 11, 13, 18 en 20 oktober 2007 de eerste inspeelvoorstellingen van hun nieuwe programma Wie dan allemaal? Na de uitstapjes Stessen en Koefnoen brengen ze opnieuw samen een onvervalste 'Plien & Bianca' voorstelling. Absurd, fysiek en doldwaas.

Acda en de Munnik spelen de try-outs van hun nieuwe programma van 24 tot en met 27 oktober 2007 in M-Lab. De heren keren na de groots opgezette muziektheatervoorstelling Ren Lenny Ren en de concerttour Op Voorraad III terug naar hun basis. In de nieuwe voorstelling brengen ze weer onvervalst cabaret, al betekent dat niet dat de muziekinstrumenten ongebruikt in de hoek blijven staan.

Ashton Brothers zijn van 14 tot en met 17 en van 21 tot en met 24 november 2007 te gast. Charlatans. Een medicine show, hun derde programma, gaat in maart 2008 in première. In het M-Lab zijn dit najaar echter al de eerste proefvoorstellingen te zien. Het wordt opnieuw een mix van clownerie, cabaret, acrobatiek, slapstick, rock-'n-roll, goocheltrucs en andere vrolijke zaken.

Viggo Waas staat in Verbruid na talrijke NUHR-liedjes en vier NUHR-cd's alleen op het podium. Ondersteund door een eigen band brengt hij de liedjes die hij mooi vindt: bestaand materiaal en zelf geschreven songs. Nummers die bij hem passen: soms poëtisch en ingetogen, dan weer wild en schaamteloos. Van 20 tot en met 22 maart 2008 zijn de allereerste voorstellingen te zien in het M-Lab.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.m-lab.nl

M-Lab staat onder dagelijkse leiding van Koen van Dijk (artistieke leiding), Marianne Huibers (uitvoerend producent), Carmen Nicolaï (zakelijke leiding) en Jeroen van Terheijden (technische leiding). Het bestuur bestaat uit Jan Post (Kamer van Koophandel, Amsterdam), Ellen Alvarez (artistiek leider Zo! cultuur Zuidoost), Frank Sanders (Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater), Ine de Boer (zakelijk leider La Bloemen Productions), Erwin van Lambaart (algemeen directeur Joop van den Ende Theaterproducties) en Peter Prein (zelfstandig financieel adviseur van ondernemingen, ondernemers en stichtingen). M-Lab, naar een idee van Janine en Joop van den Ende, krijgt steun van de gemeente Amsterdam (Amsterdam Topstad) en de VandenEnde Foundation.