Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA Noord-Holland vraagt om onderzoek naar snelle buslijn Kennemerland - Schiphol

De PvdA wil een onderzoek naar een snelle buslijn tussen Schiphol en Zandvoort. Dat stellen de PvdA-raadsfracties van Haarlemmermeer, Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal en de statenfractie van de PvdA in Noord-Holland. PvdA in Provinciale Staten zullen bij de behandeling van de Kaderbrief het College van Gedeputeerde Staten vragen zo'n onderzoek uit te voeren.

De bereikbaarheid in het noordelijk deel van de Randstad staat onder druk. Volgens de PvdA is investeren in lokaal en regionaal openbaar vervoer een belangrijke oplossing om de steden, maar ook belangrijk gebieden met veel werkgelegenheid zoals Schiphol, bereikbaar te houden.

Heemstede ligt op de grens van drie verschillende openbaar vervoersconcessies en ontbeert een directe verbinding met Schiphol. Pieter van der Hoeven, raadslid van de PvdA in Heemstede: "Bij een peiling van de PvdA bij het station Heemstede-Aerdenhout in november 2006 ervoeren de reizigers het ontbreken van goede Oost-West-verbinding als een tekortkoming. De Kamer van Koophandel heeft zich in 2005 ook al hiervoor uitgesproken". De verbinding zou lopen van Zandvoort via station Heemstede-Aerdenhout, de Lanckhorstlaan, Heemsteedse Dreef en Cruquiusweg naar Hoofddorp, via Kruisweg, en verder over de Zuidtangentbaan naar Schiphol.

Deze verbinding zou de volgende voordelen hebben:

- ontlasting van de N201 tussen Heemstede en Hoofddorp en van het wegennet in Zuid-Kennemerland;
- verbetering van de bereikbaarheid van Schiphol vanuit Kennemerland;
- verbetering van de bereikbaarheid van het Spaarneziekenhuis vanuit Kennemerland;
- verbetering van de bereikbaarheid van de kust vanuit Haarlemmermeer;
- uitbreiding van het hoogwaardig openbaar-vervoersnetwerk in de regio en betere benutting van het succesvolle Zuidtangent-concept.

In het overleg tussen raadsleden uit Heemstede en Haarlemmermeer zijn een drietal alternatieven geformuleerd voor een snellere verbinding tussen Zandvoort en Schiphol:
- Wanneer de lijn 140 vanaf december 2007 zes maal per uur zal rijden is het wellicht mogelijk om twee maal daarvan via Aerdenhout naar Zandvoort te rijden;
- De spitsbussen van de Zuidtangent al in Zandvoort of Heemstede te laten beginnen;
- Een geheel nieuwe verbinding

De verschillende raadsleden hebben het voorstel voorgelegd aan hun fracties en deze hebben enthousiast gereageerd. Omdat de bevoegdheid voor het organiseren van het openbaar vervoer bij de provincie Noord-Holland en de stadsregio Amsterdam ligt, is statenlid Gohdar Massom gevraagd om het plan onder de aandacht te brengen. Massom zal bij de behandeling van de Kaderbrief in Provinciale Staten aan de gedeputeerde vragen een onderzoek naar de haalbaarheid van deze busverbinding uit te voeren.


*** EINDE PERSBERICHT ***



Provincie Noord-Holland