Ingezonden persbericht


Stijging van startende bedrijven met personeel

5 jun. 2007

Van startende bedrijven is er de verwachting dat zij bijdragen aan nieuwe werkgelegenheid. Het aandeel van bedrijven met personeel onder recentere starters is inderdaad hoger dan onder starters uit het eind van de jaren negentig. In 2003 is het aandeel van startende bedrijven met personeel verdubbeld. Echter, dit aandeel is nog geen vijfde van het totaal aantal starters. Dit blijkt uit EIM-onderzoek onder starters.

Starters met personeel in minderheid
Kort na de start in de jaren 1998-2000 had een op de tien (10%) bedrijven personeel in dienst. Vier jaar na de start heeft een op de vier bedrijven personeel in dienst. In de jaren daarna is er geen sprake meer van verdere toename van het aandeel bedrijven met personeel. Het aandeel van bedrijven met personeel onder starters uit 2003 was bijna twee keer zo hoog (18%). Ook bij bedrijven van starters uit 2003 neemt het aandeel van bedrijven met personeel in de eerste jaren na de start geleidelijk toe.

Vaak niet meer dan twee medewerkers
De omvang van het personeelsbestand van bedrijven van starters uit 1998-200 is kort na de start in de meeste gevallen beperkt tot maximaal vijf medewerkers. Veel bedrijven hebben slechts een of twee medewerkers. Slechts weinig bedrijven groeien tot een omvang van meer dan vijf medewerkers. Starters uit 2003 beginnen vaker met meer medewerkers, maar ook van deze bedrijven heeft het grootste deel maar maximaal vijf medewerkers in dienst. Na drie jaar is het verschil in de omvang van het personeelsbestand tussen de bedrijven van starters uit 2003 en de bedrijven van hun collega?s die in de jaren 1998-2000 zijn begonnen echter verdwenen.

Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Werkgelegenheid bij startende bedrijven

Pagina's: 10 | 6 jun. 2007 | Bestelnummer: M200705 | Prijs gedrukte versie: nvt Auteurs: drs. A. Bruins

Beschrijving:
De bijdrage van startende bedrijven aan het bieden van werkgelegenheid is beperkt en voltrekt zich vooral in de eerste jaren na de start. Dit blijkt uit onderzoek van EIM onder starters uit de jaren 1998-2000 en 2003. Omdat EIM deze bedrijven vanaf de start steeds heeft gevolgd, kan EIM de werkgelegenheid van startende bedrijven niet alleen kort na de start vaststellen, maar ook de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de jaren daarna.

Download deze publicatie als PDF (92KB)