Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA stelt vragen over huisvesting Oost-Europese werknemers

De PvdA Noord-Holland wil dat de provincie zich actief gaat bemoeien met de huisvesting van werknemers uit Midden- en Oost-Europese EU-lidstaten. Nog te vaak worden deze werknemers in te grote aantallen ondergebracht in te kleine woningen en is er sprake van illegale huisvesting in bijvoorbeeld recreatiewoningen of woningen in illegale onderhuur. PvdA-statenlid Ed Wagemaker heeft hierover schriftelijke vragen gesteld, waarin het College van Gedeputeerde Staten wordt gevraagd om zich actief in te zetten voor een oplossing van dit probleem

Met het openstellen van de grenzen voor werknemers uit Oost-Europese EU-lidstaten zullen naar verwachting vele tienduizenden Oost-Europeanen voor kortere of langere tijd in Nederland komen werken. In principe zorgen de werkgevers, vaak uitzendbureaus, voor huisvesting. Vaak gaat dit goed, maar dikwijls worden de werknemers ook op ongewenste of zelfs erbarmelijke wijze gehuisvest, zoals slapen in stallen en recreatiewoningen, matrassen die door meerdere personen gedeeld worden en verdere onhygiënische toestanden. Vaak ontstaat hierdoor ook overlast voor omwonenden.

PvdA-statenlid Ed Wagemaker: "De PvdA vindt deze situatie onaanvaardbaar. Iedereen die werkzaam is in Nederland heeft recht op goede huisvesting. Dat is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook de overheid heeft hier een taak in. De regels moeten gehandhaafd worden en er moeten voldoende woningen beschikbaar zijn. In verschillende gemeenten en provincies zijn inmiddels initiatieven genomen om via bestemmingsplanprocedures ongebruikte gebouwen, zoals kloosters en stallen, geschikt te maken voor tijdelijke bewoning. De PvdA wil dat ook Noord-Holland zich actiever gaat inzetten voor aanvaardbare huisvesting van Oost-Europese werknemers door op te treden tegen illegale huisvesting en door waar mogelijk gebouwen geschikt te maken voor bewoning".


*** EINDE PERSBERICHT ***