Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 juni 2007

Vragen van de leden Vermeij en Depla (beiden PvdA) aan de ministers van Volkhuisvesting, Ruimtelijk Ordening en Milieubeheer en van Wonen, Wijken en Integratie

over bouwen in de Zuidplaspolder


1 Kent u het bericht 'Cramer steunt bebouwen Zuidplaspolder'?
2 Klopt het dat u het oorspronkelijke voorstel steunt van 30.000 woningen in de Zuidplaspolder?
3 Bent u op de hoogte van het zogeheten 'hotspot'-onderzoek dat de provincie Zuid-Holland thans uitvoert?
4 Hebt u uw eigen onderzoek omtrent de gevolgen van klimaatverandering op de woningbouw inmiddels afgerond?
5 Kunnen de uitkomsten van de onderzoeken, van het ministerie en van de provincie Zuid-Holland naar uw mening effecten hebben voor de geplande bouwopgave in de Zuidplaspolder?
6 Op welke 'hooggelegen' locaties in de Zuidplaspolder worden de 30.000 woningen feitelijk gerealiseerd?
7 Hoe verhouden deze plannen zich tot de recente inbreidingsplannen van de gemeente Rotterdam? Heeft u met Rotterdam overleg over de gevolgen van hun woningbouwplannen voor de bouwopgave in de Zuidplaspolder? Wat zijn de gevolgen van deze bouwplannen voor de ambitie van Rotterdam, die gedeeld wordt door het regeerakkoord, om een meer evenwichtige bevolkingsamenstelling van de grotere steden te krijgen? In hoeverre concurreren deze plannen met de inzet van de gemeente Rotterdam om meer midden- en hogere inkomens aan de stad te binden.
8 Wat is het aandeel sociale woningbouw in de bouwplannen van de Zuidplaspolder?
9 Wat is uw visie ten aanzien van de woningmarkt in de Zuidvleugel? Welke consequenties hebben deze plannen voor de Zuidplas in het algemeen en uw voornemen tot bouwen aldaar in het bijzonder?
10 Hoeveel ha van de zuidplapolder is al in handen van projectontwikkelaars. Welke zijn dat en hoeveel hectare hebben zij reeds in bezit. Op hoeveel ha rust nog het voorkeursrecht van gemeenten?
11 Gaat bebouwing in de Zuidplaspolder gepaard met extra bemalen van de polder of aanpassingen aan de huizen en omgeving aan eventuele wateroverlast? Zo ja, wat zijn de meerkosten? Wie draagt eventuele meerkosten? Welke eventueel andere kosten brengt bouwen in de Zuidplaspolder met zich mee in relatie tot de waterhuishouding? Wie draagt eventuele meerkosten? Welke gevolgen hebben eventuele meerkosten voor de woningprijs? En voor de aanleg van sociale woningbouw?
12 De voormalig staatssecretaris van Verkeer in Waterstaat Schultz van Haegen wilde hoger schaderisico meer neerleggen bij degene die het risico neemt. Wat is uw mening ten aanzien van de risico-afdekking van natte voeten? Op welke wijze wilt u dit regelen?
13 Zijn er met de bouwplannen ook voorstellen gereed die betrekking hebben op de ontsluiting van het gebied met HOV en OV ? Hoe denkt de minister de ontsluiting ter hand te nemen? Was het niet beter geweest de woningbouw aan te sluiten bij in ontwikkeling zijnde plannen voor HOV, de Stedenbaan, in de Zuidvleugel? Welke eisen zijn er ten aanzien van OV-ontsluiting?
14 Welke effecten zal de bouw van woningen hebben op de belasting van de wegcapaciteit op de A16, A20 en A12? Welke maatregelen worden genomen om deze capaciteit op te kunnen vangen?
15 Bent u bereid de OV-bereikbaarheid en beschikbaarheid als één van de belangrijkste factor te beschouwen voor het aanwijzen van nieuwe bouwlocaties in de Randstad?


1)Reformatorisch Dagblad, 1 juni 2007