Time : 10:57:29
Date : 06 June 2007
Sender Name: Vlaams Welzijnsverbond vzw

DE SUPERNANNY'S ZIJN WELKOM. Het Vlaams Welzijnsverbond pleit in deze 'week van de opvoedingsondersteuning' voor lokale netwerken voor opvoedingsondersteuning

Kinderen opvoeden is in onze huidige samenleving geen sinecure. Elke ouder zit wel eens met de handen in het haar bij bepaalde gedragingen en uitlatingen van hun kind. Een 'supernanny' die de juiste tips en trucs aanreikt, is dan een welgekome hulp. Vroeger vonden de ouders zo'n figuur in hun eigen familie- en/of kennissenkring. Deze vanzelfsprekende steun vanuit de sociale omgeving is om tal van redenen vandaag veel minder prominent aanwezig. Vandaar dat ouders op zoek gaan naar antwoorden op hun alledaagse opvoedingsvragen in professionele voorzieningen, waarmee ze vertrouwd zijn. Denken we hierbij aan de CLB's, de huisartsen en ook de kinderdagopvang die dagelijks vele ouders over de vloer krijgen met vragen over het opvoeden. Voor sommige ouders zijn deze drempels nog vaak te hoog om hun opvoedingsonzekerheid bespreekbaar te maken.

Naar aanleiding van de week van de opvoedingsondersteuning pleit het Vlaams Welzijnsverbond voor een gevarieerd opvoedingsaanbod in de omgeving van en aansluitend bij de leefwereld van gezinnen. Niet alleen ouders met jonge kinderen moeten hier terecht kunnen. Het spreekwoord indachtig 'kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen' is een aanbod naar ouders met adolescenten zeker welgekomen. Daartoe dienen de bestaande dienst- en hulpverleningsvoorzieningen over de sectoren heen met elkaar samen te werken en als het ware een net van opvoedingsdeskundigheid te weven waar zowel individuele vragen naar informatie en voorlichting kunnen gesteld worden als groepsgerichte opvoedingsondersteuning kan gevonden worden. Door het empoweren, door het versterken van de ouders, kunnen eventuele problemen naar de toekomst voorkomen worden.

Opvoedingsondersteuning vormt dus een belangrijke schakel in de preventie van opvoedingsnood van gezinnen. Het moet duidelijk zijn tussen de partners wie welk aanbod rond opvoedingsondersteuning opneemt en waar men terecht kan wanneer zich een ernstige problematische opvoedingssituatie aandient en meer gespecialiseerde hulp noodzakelijk is. Voor specifieke deskundigheid moeten de netwerken terecht kunnen bij gespecialiseerde
hulpverleningsvoorzieningen. De Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG's), die een laagdrempelig, intensief en kortdurend hulpaanbod voor kinderen en hun ouders met opvoedingslast realiseren, zijn bereid hun expertise terzake in te zetten en te fungeren als belangrijke signaalfunctie.

Naast de lokale samenwerkingsverbanden, kunnen ook vernieuwende initiatieven zoals de opvoedingswinkels een plaats krijgen op voorwaarde dat deze ingebed worden in deze netwerken die van onderuit zijn gegroeid. Deze nieuwe initiatieven worden best overgelaten aan het privaat initiatief en onder toezicht geplaatst van de Vlaamse overheid, die hierbij tevens als facilitator fungeert.

Contactpersoon:
Frank CUYT - 0477 75 31 90

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: sabine_20070606_105417_67_Att_1.pdf

Link to Press Release - NL