SP Tilburg


Open brief: SP wil gezamenlijk milieu-overleg

06-06-2007 * Maandag reserveerde de gemeenteraad zo'n 16 miljoen euro voor milieubeleid, zonder dat daarvoor ook concrete plannen op tafel lagen. De SP roept vandaag alle fracties in een open brief op om gezamenlijk te overleggen over de besteding van dat budget: "Het moet geen speeltje van het college worden".

De SP nodigde in februari de progressieve fracties uit om na te denken over een milieuakkoord. "Dat leek ons de juiste volgorde: eerst beleid, dan daarvoor geld reserveren". Omdat niet álle fracties waren uitgenodigd voor dat akkoord, gingen ook PvdA en GroenLinks niet in op de uitnodiging. "Logisch dus dat wij nu verwachten dat de indieners van de motie waarmee de 16 miljoen werd gereserveerd nu de kans nemen om met álle fracties te overleggen over het beleid dat daarmee uitgevoerd moet gaan worden".

De SP stuurde vandaag de volgende open brief naar alle fracties in de gemeenteraad:

Tilburg, 6 juni 2007

Collega's,

Afgelopen maandag nam een meerderheid van de raad een motie aan die het college opdraagt een substantieel deel van het extra Essent-dividend te besteden aan 'duurzaam beleid'. Het cijfer van om en nabij de 16 miljoen euro werd daarbij regelmatig genoemd en niet betwist, voor het gemak gaan we er even vanuit dat dit zo ongeveer het bedrag gaat zijn.

Het college raadde de motie niet af, waaruit wij afleiden dat die reservering inderdaad zo in de begroting gaat komen. Over de gang van zaken zullen wij later nog terugkomen, maar deze brief heeft een andere bedoeling.

In februari stelde wij enkele fracties voor om samen na te denken over een milieuakkoord, omdat nog bijzonder veel 'duurzame zaken' buiten het ABC zijn gebleven. De algemene kritiek op die uitnodiging was dat sommige partijen niet buitengesloten hadden mogen worden. Onze bedoeling was destijds om beleidsvoornemens te formuleren en daar vervolgens een budget bij te zoeken.

Welnu, inmiddels is er wel een budget, maar nog altijd geen beleid, althans bij lange niet concreet genoeg om ook werkelijk aan (zoveel) geld te kunnen worden gekoppeld. Het lijkt ons dan ook logisch dat daar nu over nagedacht wordt. En als kaderstellend orgaan vinden we dat de raad dat niet volledig aan het college moet overlaten. Wij zullen als raad zélf met voorstellen moeten komen, en daar dus samen over na moeten denken. Vóór de behandeling van de begroting voro 2008 - het moment dat dit geld pas echt gereserveerd gaat worden - zou daarover een en ander duidelijk moeten zijn.

Het lijkt ons dan ook logisch dat alle fracties in een gezamenlijk overleg bekijken wat de mogelijkheden voor het bedoelde 'duurzaamheidsbeleid' kunnen zijn, en daarover bij voorkeur ook voorstellen te doen voor de begroting van 2008. Inmiddels staat het zomerreces voor de deur en zijn de nog geplande commissievergadering al overvol. Wij roepen via deze brief de fracties die de motie indienden op om álle raadsfracties uit te nodigen voor een gezamenlijk overleg over duurzaamheidsbeleid. Welke formele of informele status zo'n overleg heeft vinden wij van weinig belang. Waar het om gaat is dat de raad (i.c. alle raadsfracties) mee kan denken over de invulling daarvan om duidelijke kaders aan het college mee te kunnen geven bij het te reserveren budget van zo'n 16 miljoen euro.

Wij zien jullie reactie met optimisme tegemoet.

Namens de SP fractie,
Johan van den Hout