SP Tilburg

Iniatiefvoorstel SP Tilburg om gelijktijdig vegaderen van commissies te voorkómen

In de bijlage een klein initiatiefvoorstel van de SP fractie ter aanvulling van het commissiestatuut om gelijktijdig vegaderen van commissies te voorkómen.

En een verzoek, misschien ook aan de voorzitter van de raad en van de raadscommissie Modern Bestuur: Omdat het voorstel formeel eerst de raad van 25 juni moet passeren alvorens in de commissie te kunnen worden behandeld, zou het over de zomer heen getild worden. Dat lijkt ons overbodig: het is een klein en weinig gecompliceerd voorstel, bovendien is het passeren van de raadsvergadering inmiddels louter nog een formaliteit gebleken. Ik zou willen voorstellen om het te agenderen voor de commissie MB van 18 juni en vervolgens op 25 juni in de raad daarover te besluiten. Zouden jullie dit voorstel kunnen doorgeleiden aan de juiste personen?

Groeten,
Johan vd Hout
SP

Initiatiefvoorstel SP fractie

Inleiding
Dit initiatiefvoorstel heeft tot doel het vastleggen van de informele afspraak dat raadscommissies niet gelijktijdig vergaderen. Bij gelijktijdige vergaderingen van verschillende commissies kunnen zowel fracties als het college niet altijd de juiste woordvoerders naar de juiste vergaderingen sturen. Dat komt de kwaliteit van de beraadslagingen niet ten goede en dient dan ook te worden vermeden. Die informele afspraak bestaat wel, maar blijkt in de praktijk niet hard genoeg. Vermeend tijdgebrek of afwezigheid van collegeleden wordt dan alsnog een reden om meerdere commissies gelijktijdig te laten vergaderen.

Voorstel
Dit initiatiefvoorstel beoogt een nieuw artikel toe te voegen aan het "Statuut voor de raadscommissies gemeente Tilburg 2002". Dat artikel behelst de formalisering van de vooralsnog informele afspraak dat gelijktijdig vergaderen van raadscommissies wordt uitgesloten.

Besluit
De gemeenteraad van Tilburg besluit een nieuw artikel 16 toe te voegen aan het Statuut voor de raadscommissies gemeente Tilburg 2002, met de tekst: "De diverse raadscommissies van de gemeente Tilburg vergaderen niet gelijktijdig". De oude artikelen 16 t/m 21 worden opnieuw doorgenummerd.

Tilburg, 6 juni 2007