Gemeente Den Haag

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) heeft vanmiddag (6 juni) het startsein gegeven voor de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier. Om dit moment te markeren, onthulde hij een groot geveldoek. Daarop is vanaf de Turfmarktroute te zien welk nieuw straatbeeld hier de komende jaren zal ontstaan. Bovendien verwijderde hij met een hijskraan een geveldeel van de Zwarte Madonna, als symbolisch begin van de sloop van dit voormalige wooncomplex.

Wat in het Wijnhavenkwartier gebeurt, is een impuls voor de hele stad, zei wethouder Marnix Norder.

Fasering
De herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier verloopt in twee fasen. In de eerste fase - die tot 2012 duurt - verrijzen drie torens op de plek van het voormalige wooncomplex Zwarte Madonna. Twee torens, met een hoogte van 140 meter, vormen het nieuwe onderkomen van de ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Kroon is de derde toren, 125 meter hoog, met daarin woningen (125 sociale huurwoningen en 125 woningen in de vrije sector), kantoorruimte en op straatniveau een aantal winkels.

De ministerietorens zijn een ontwerp van architect Hans Kollhoff, die onder meer bekend is van zijn gebouw voor DaimlerChrysler aan de Berlijnse Potzdamer Platz. De Kroon is ontworpen door architect Christian Rapp, die onder meer in Ypenburg appartementen, een sporthal, winkels, woningen, kantoren en een buurtcentrum heeft ontworpen

Tweede fase in 2012 van start
Wanneer de ambtenaren in 2012 naar de nieuwbouw zijn verhuisd, worden de huidige gebouwen van de beide ministeries gesloopt. Op de vrijgekomen plek wordt dan tot omstreeks 2016 gebouwd aan de tweede fase van het Wijnhavenkwartier, met kantoren, woningen, horeca en voorzieningen met een recreatief en cultureel karakter. Deze bebouwing bestaat uit twee gedeelten met elk een toren van 70 tot 90 meter hoog.

Goed voor leefbaarheid en economie
Het Wijnhavenkwartier - gelegen aan de Turfmarktroute, tussen het ministerie van VROM en het stadhuis - is een belangrijke schakel in de verdere verbetering van de binnenstad. In het Wijnhavenkwartier komen de functies werken, wonen, winkelen en recreatie en cultuur samen. De herontwikkeling leidt tot een intensiever en gevarieerder gebruik van het gebied. Wethouder Marnix Norder: We voegen allerlei functies toe in het hart van de stad, op een plek die echt voor verbetering vatbaar is. Intensiever gebruik van dit belangrijke gebied tussen Den Haag Nieuw Centraal en het Spuikwartier verbetert de leefbaarheid en vergroot de economische vitaliteit van de stad.

Den Haag Nieuw Centrum
De herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier is onderdeel van de metamorfose van het Haagse centrum, onder de noemer Den Haag Nieuw Centrum. Dit project richt zich op het aantrekkelijker maken van het centrum van Den Haag voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Hiertoe behoren verder onder meer de vernieuwing van het Centraal Station en omgeving tot Den Haag Nieuw Centraal, van het Spuikwartier bij het Spui en de Grote Marktstraat, en van het Beatrixkwartier.