Interprovinciaal Overleg (IPO)


Provincies willen scherpere doelstelling verkeersslachtoffers voor 2020

woensdag 6 juni 2007

Provincies willen graag met de minister verder praten over de doelstellingen voor 2020, de aanpak van ziekenhuisgewonden en definitieve afspraken maken over de regionale doorvertaling voor 2010. Provincies hebben in het Nationaal Mobiliteitsberaad (met toen nog minister Peijs) al aangegeven de politieke ambitie om voor maximaal 500 slachtoffers gaan te onderschrijven. Hiervoor moet nog wel onderzocht worden welke consequenties dit heeft. Het gaat niet alleen om de financiën, maar ook om een beleidsinhoudelijke discussie. Nederland staat Europees gezien hoog in de ranglijst qua veiligheid in verkeer en we merken als gezamenlijke overheden dat het steeds moeilijker wordt nog winst te boeken. IPO wil graag met de stadsregio's, het ministerie en de SWOV onderzoeken hoe we verder moeten richting 2020.

De minister
Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft dinsdag in het AO met de Tweede Kamer uitgesproken dat hij met de decentrale overheden afspraken wil maken over een scherpere doelstelling voor verkeersslachtoffers in 2020. Deze ligt nu 580 en zou aangescherpt moeten worden tot 500. De minister denkt dat deze aanscherping mogelijk is ondanks de aanpassing van het groeipercentage van de BDU tot 1%.

Jongeren en ouderen
In het debat in de Tweede Kamer ging het met name over doelgroepen en maatregelen. Bij de doelgroepen ging het over jongeren en ouderen (en fietsers, maar die groep bestaat voor het grootste deel uit jongeren en ouderen). Zij kwamen negatief uit de slachtoffercijfers van 2006 en de Kamer maakt zich daar zorgen over en wilde van minister Eurlings duidelijkheid over zijn beleid. De minister ging nog niet in op zijn aanpak, maar kondigde een strategisch plan aan dat dit najaar komt en ingaat op doelgroepen en met name dus jongeren en ouderen.

Maatregelen
Het debat ging daarnaast over de vraag welke maatregelen het kabinet zou moeten treffen om in 2020 de doelstelling te kunnen halen. Een breed scala aan opties kwam aan bod: investeren in het onderliggend wegennet (CU), alcoholslot (minister), alcohol en jonge bestuurders (CDA), begeleid rijden (PvdA), meer investeren in duurzaam veilig (SP) en verkeerseducatie (Kamerbreed).

Registratie
De Tweede Kamer was over het algemeen tevreden over de voortgang in het terugbrengen van slachtoffers door rijk en decentrale overheden. De heer van der Staaij (SGP) uitte zijn zorgen over de politieregistratie van ongevallen. Door prioriteitstelling van de politie zal zij zich alleen nog richten op ernstige ongevallen. Van der Staaij ziet de ontwikkeling dat de registratie terugloopt en vroeg de minister hier actie op te ondernemen. Provincies steunen deze oproep. Voor een goeie analyse voor beleid is die informatie nodig.

Meer informatie bij Björn Edelenbos
Telefoonnummer 070-8881202
Contact per e-mail: Klik hier
Zie het origineel