Gemeente Geertruidenberg


Zwerfkatten veroorzaken overlast in Achter de Hoeven

Wilt u alstublieft geen zwerfkatten meer voeren? Alleen zo kan de overlast van zwerfkatten worden verminderd. Tijdens de wijkbijeenkomst in Raamsdonksveer Noord op 6 juni is door bewoners van Achter de Hoeven geklaagd over overlast van zwerfkatten.

De zwerfkatten zouden voor een groot deel afkomstig zijn uit de omgeving van industrieterrein Dombosch.

Overlast van zwerfkatten

Zwerfkatten zijn meestal verwilderde huiskatten die op straat leven. Ze zijn te vinden op plaatsen waar voedsel te vinden is. Daar komen ze andere zwerfkatten tegen en al snel vormen ze een groep. Deze groepen kunnen behoorlijk veel overlast veroorzaken. Ze janken, sproeien en dragen voor de mens besmettelijke ziekten met zich mee. Ook veroorzaken ze rotzooi door bijvoorbeeld vuilniszakken open te scheuren. Ze planten zich explosief voort wat het probleem alleen nog maar groter maakt.

Dierenbescherming

De zwerfkatgroep van de Dierenbescherming heeft de kattenpopulatie uit de omgeving van Achter de Hoeven en Dombosch enige tijd geleden gevolgd. De dieren werden gevangen, geneutraliseerd en opnieuw uitgezet. Na castratie kunnen katten weer worden teruggeplaatst in de groep, die vervolgens stabiel en rustig blijft. Het afvangen van de dieren gaat echter gepaard met veel tijd en moeite. Euthanasie is geen optie. Enerzijds omdat het doden van dieren niet acceptabel is, anderzijds omdat afschot het probleem niet oplost. De openvallende plaatsen in de groep worden namelijk direct door andere katten ingenomen.

Niet voeren!

De kattenpopulatie uit de omgeving van Achter de Hoeven en Dombosch blijft helaas toch overlast veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat de leefomgeving minder aantrekkelijk wordt gemaakt door het voedselaanbod te verminderen. De populatiedichtheid en de leefwijze van de katten is hiervan namelijk afhankelijk. Dit betekent dat de katten niet mogen worden gevoerd en dat vuilniszakken niet bereikbaar voor katten mogen zijn. Wellicht trekt de populatie dan weg, hopelijk meer naar het buitengebied waar ze voedsel uit de natuur halen.