Workshops Nieuw leiderschap van start


DRIEBERGEN, 20070606 -- Leiderschap is `in'. Spiritueel leiderschap, intuïtief leiderschap of creatief leiderschap. Maar wat houdt dit nu precies in? Cees Ligterink en Marco van Zalingen verzorgen workshops voor mensen die leiding geven en begeleiden hen vanuit een nieuw soort spiritualiteit. Zonder geitenwollen sokken en woorden als `new age' en `karma'. Eerder juist praktisch, efficiënt en `down to earth'. De workshops vinden plaats op een locatie centraal in Nederland vanaf juni 2007.

Wat is een nieuw leider?
Ligterink en Van Zalingen vinden de meest belangrijke eigenschap van een leider dat hij of zij zichzelf kan zijn of is. Van Zalingen: "Voor het ervaren van levensgeluk is het belangrijk dat je jezelf kunt zijn. Dat je bewust handelt en beslissingen neemt, niet alleen met je hoofd, maar ook met hart en ziel. Helaas zien we vaak dat leiders in hun functie juist niet volledig zichzelf kunnen zijn. Ze laten zich meeslepen door de waan van de dag en zijn daardoor niet meer in staat om volledig bewust te handelen. Ze raken zichzelf kwijt. Dit uit zich door foute beslissingen met ontevreden klanten, slechtere resultaten of een hoog ziekteverzuim tot gevolg. De zichzelf kwijtgeraakte leider zal, bewust of onbewust, op zoek gaan naar zichzelf, meestal door ergens anders een nieuwe functie te aanvaarden. Als wat? Als leider natuurlijk, want dat zit nu eenmaal in je."

Ligterink en Van Zalingen menen dat een moderne leider zich bewust is van wie hij is en welke verantwoordelijkheid hij heeft. Hij is niet alleen manager maar leidt een organisatie en mensen ergens naar toe en doet dit vanuit zijn eigen authenticiteit. "De meeste mensen in het bedrijfsleven schrikken van termen als `naar je intuïtie luisteren' of `je hart volgen'. Toch zijn alle succesvolle ondernemers zoals Richard Branson, Joop van den Ende of Bill Gates, mensen die altijd hun hart hebben gevolgd en er openlijk voor uitkomen dat dát de reden is van hun succes", aldus Ligterink.

Waarom Nieuw leiderschap?
Volgens Ligterink en Van Zalingen zit de mensheid in een collectieve wending. Van Zalingen: "Als je goed kijkt, kun je die wending overal in herkennen: ingrijpende veranderingen in het klimaat, het uitvechten van oorlogen als een soort zuivering van oud zeer. Wat wij interessant vinden, is de wending die mensen op individueel niveau maken. In onze praktijk als coach of tijdens onze workshops, zien we veel mensen langskomen met een soms duidelijke, maar in veel gevallen ook vage vraagstelling. Mensen zijn niet meer tevreden met hun werk, zitten niet goed in hun vel. Dit gevoel wegstoppen lukt niet meer. Veranderen is dus geen kwestie van `willen', maar het lijkt wel een kwestie van `moeten." Deze wending is volgens Ligterink en Van Zalingen de start van een nieuw soort spiritualiteit. Een visie waarop beide heren hun workshop Nieuw Leiderschap hebben gebaseerd. Zij begeleiden de zoekende leiders op hun weg naar authentiek leiderschap. Met voor ieder persoonlijk fascinerende resultaten.

Ligterink: "Als het een leider lukt om zijn werk te doen vanuit authentiek leiderschap, dus in zijn ware kracht en kwaliteiten staat en als een verbindend leider mensen in hun eigen kwaliteit weet te zetten, verandert hij niet alleen zichzelf ten positieve, maar tevens zijn omgeving en de mensen die daar werken.
Van Zalingen: "De wijze waarop je de wereld, inclusief jezelf, aanschouwt, bepaalt hoe je wereld er uiteindelijk uitziet. Focus op wat je wilt bereiken en het komt naar je toe. Wordt een Nieuw Leider!

Voor meer informatie over de workshops, zie www.clime.nl en www.marcovanzalingen.nl





van der Lelie Communicatie