Politiebond ACP

5 juni 2007

VPL-conflict is opgelost!

Categorie: ACP - nieuws, Actueel

De minister van binnenlandse zaken en de politiebonden hebben hun conflict bijgelegd over de gemaakte afspraken rondom eerder stoppen met werken.

Onder druk van de verslechteringen die het kabinet Balkenende II voor de werknemers in heel Nederland doorvoerde, zijn er in de politie-cao 2005-2007 afspraken gemaakt over eerder stoppen met werken in de politiesector.

In de uitwerking van die afspraken ontstond een verschil van inzicht over wat er nu precies was afgesproken. Een van de pijnpunten daarbij was het niet benutten van de maximale fiscale ruimte om het ambitieniveau te bepalen. Daarnaast was er onenigheid over de vraag of de ambitieniveaus uit de cao kunnen worden bereikt, bij een intredeleeftijd van 22 of een leeftijd van 25 jaar (opbouw in 38 of 35 jaar). Dat klinkt niet zo interessant, maar kan wel grote gevolgen hebben voor het inkomen op latere leeftijd.

Oplossing
De politievakbonden en de minister vroegen een commissie van wijzen om te kijken naar deze kwestie en advies uit te brengen. Dat is nu gebeurd en het langlopende conflict is daarmee opgelost. Minister ter Horst is de bonden tegemoet gekomen op het punt van de benodigde opbouwjaren om zo het ambitieniveau te halen. De verschillende percentages van de opbouw worden hoger dan nu het geval is en met