Universiteit Utrecht wint Academische Jaarprijs 06/07


06.06.2007 / 19:17 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ddk

Ddk

Vanmiddag, woensdag 6 juni, heeft de Universiteit Utrecht de hoofdprijs van 100.000,- euro gewonnen in de finale van de Academische Jaarprijs. Minister Plasterk overhandigde de prijs aan de gelukkige winnaars. Zeven teams van de universiteiten Utrecht, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam streden met elkaar in deze tweede editie van The Battle of the Universities.

Tine Béneker, teamleider van het team van de Universiteit Utrecht, wil het geld gebruiken voor het maken van een aantal korte films in combinatie met interactief lesmateriaal om het gebrek aan goed educatief lesmateriaal over het klimaat te ondervangen.
'Dit project draait om bewustwording van wat global warming werkelijk is! Daarvoor nemen we jongeren mee op reis naar het verre verleden zodat ze inzien hoe de toekomstige broeikaswereld er uit ziet', aldus een glunderende Béneker.

Dagvoorzitter Robbert Dijkgraaf begeleidde de 7 teams in hun presentaties aan de jury op de Slotmanifestatie die gehouden werd in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De jury, onder voorzitterschap van Rick van der Ploeg, heeft grote waardering voor de kwaliteit en het enthousiasme van alle teams, hun onderzoek en hun plannen om dit naar het grote publiek te brengen. In september 2006 konden universitaire teams van de Nederlandse universiteiten zich inschrijven als deelnemer aan de Academische Jaarprijs. Na een voorronde maakte de jury op 20 januari 7 finalistenteams bekend die vandaag deelnamen aan de Slotmanifestatie. De laatste vier maanden hebben de 7 teams gewerkt aan de uitwerking van hun plannen om hun wetenschappelijk onderzoek voor een breed publiek aantrekkelijk te maken.

De Academische Jaarprijs is een jaarlijkse prijs bedoeld om studenten en onderzoekers te motiveren wetenschappelijk onderzoek op aansprekende wijze onder de aandacht van het brede publiek te brengen.


Noot voor de redactie (