Senternovem



06-06-2007 | Wijkbewoners Presikhaaf in Arnhem zitten er warmpjes bij

De toekomstige bewoners van de nieuwbouwwoningen in de Arnhemse herstructureringswijk Presikhaaf zitten er straks dankzij hun aansluiting op het warmtenet warmpjes bij. Het project, dat een verminderde CO2-uitstoot koppelt aan het gebruik van duurzame energie, is mede gebaseerd op een energievisie die is opgesteld in opdracht van de corporaties Vivare, Portaal en de gemeente Arnhem. SenterNovem adviseerde in dit traject.

Het project
De gemeente Arnhem is bezig met een grootschalige herstructurering van de tussen 1948 en 1970 gebouwde wijk Presikhaaf. Een deel van de woningen ondergaat een opknapbeurt en andere woningen worden na sloop vervangen door nieuwbouw. De 1250 woningen en het nieuwe Multifunctioneel Centrum, die vanaf 2007 gebouwd worden, krijgen na realisatie aansluiting op het warmtenet. De gemeente Arnhem, Nuon en de woningbouwcorporaties Vivare en Portaal hebben eind april de officiële overeenkomst voor de aansluiting op het net ondertekend.

Warmtenet
De nieuwe huizen in de wijken Presikhaaf 1 en 2 gaan voor de verwarming en warm tapwater gebruikmaken van het bestaande stedelijke warmtenet. Stoom geproduceerd door een warmtekrachtcentrale heeft na gebruik door de industrie nog een hoge temperatuur en is geschikt om het water van het warmtenet te verwarmen. Deze warmte gaat niet langer meer verloren en levert zo energiebesparing op. Stadswarmte in Presikhaaf betekent concreet
50 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. Omgerekend per woning gaat het om een vermindering vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2 die jaarlijks vrijkomt bij 12.000 autokilometers. Bovendien voldoen de woningen aan een tweede doelstelling van de gemeente om tien procent van het totale energiegebruik uit duurzame energie te halen.
De elektrische energie voor het warmtenet en ruim zeven procent van het elektriciteitsgebruik in de woningen is afkomstig uit duurzame bronnen zoals wind, zon, water en biomassa. De Energie Prestatie op locatie (EPL) gaat van 3.3 in de oude situatie naar 7.6 in de nieuwe situatie.
Daarnaast zal voor de invulling van de duurzame energie gebruik worden gemaakt van een op te richten hulpwarmtecentrale. Deze zal op bio-diesel gestookt worden. De hulpwarmtecentrale wordt ingezet voor pieken in de warmtevraag en als noodvoorziening en zal zodoende ongeveer negen procent van de warmte leveren.

Advisering
"SenterNovem raakte eind 2004 betrokken bij de plannen van de gemeente Arnhem toen zij ons inschakelde om mee te denken over de uitvoerbaarheid van hun doelstellingen en de mate van duurzaamheid bij het project Presikhaaf", vertelt adviseur Irma Straathof van SenterNovem. "SenterNovem heeft de gemeente en woningcorporaties tijdens deze fase geïnformeerd en begeleid en de plussen en minnen van verschillende energiesystemen in kaart gebracht. Met dit project wordt invulling gegeven aan het gemeentelijke klimaatbeleid." Een adviesbureau onderzocht de technische mogelijkheden en de financiële haalbaarheid van verschillende opties, waarna de gemeente Arnhem samen met de woningbouwcorporaties Vivare en Portaal definitief koos voor het warmtenet van energiebedrijf Nuon. Een keuze waar Straathof zich goed in kan vinden. "De partijen zaten niet gelijk helemaal op één lijn, er moest draagvlak gecreëerd worden en dat is gelukt. In de anderhalf jaar dat ik betrokken was bij het opstellen van de energievisie, heb ik regelmatig met de partijen gesproken en meegedacht en zo het proces mede in goede banen geleid."

Energievisie
Binnen het programma Kompas energiebewust wonen en werken ondersteunt SenterNovem gemeenten bij het opstellen van een energievisie. De nadruk ligt op bestaande bouw: renovatie, herstructureringslocaties en sloopvervangende nieuwbouw. Een energievisie is een gezamenlijk besluit over de optimale energie-infrastructuur en omvat ook afspraken over de uitvoerings- en beheerfase. SenterNovem kan een bijdrage leveren bij het laten ontstaan van draagvlak bij de verschillende partijen door procesmatige ondersteuning en inbreng van kennis. SenterNovem ondersteunt jaarlijkse enige tientallen projecten op dit gebied.
Voor vragen en meer informatie over het project energievisie kunt u een mail sturen aan kompas@senternovem.nl