Universiteit mikt met nieuwe technische opleiding op meisjes

29.05.2007 / 09:54 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Universiteit twente

Universiteit twente

Universiteit Twente mikt met nieuwe opleiding op meisjes

VWO-scholieren met 'slechts' het eindexamenprofiel Maatschappij kunnen aan de Universiteit Twente toch beginnen aan een technische studie. De UT is de eerste universiteit die deze mogelijkheid aanbiedt, vanaf komend studiejaar. Technische studies zijn tot nu toe alleen toegankelijk voor VWO-scholieren met een Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek profiel.

De nieuwe opleiding voor deze categorie VWO-scholieren heet Techniek, Ontwerp en Maatschappij (TOM) en wordt afgesloten met het bachelordiploma Werktuigbouwkunde of Civiele Techniek. Voorafgaand aan deze opleiding volgen de aankomende studenten verplicht een zomercursus, waarin moet blijken of zij een technische studie aankunnen. Daarna volgt een studieadvies van de UT.

Het studieprogramma van TOM bestaat uit twee delen. In het eerste deel van ruim een jaar krijgen alle TOM-studenten dezelfde vakken en worden onder meer wiskunde en natuurkunde op peil gebracht. Voor het tweede deel van het programma kiezen de studenten tussen Werktuigbouwkunde of Civiele Techniek.

Het TOM-programma is er vooral op gericht om meer meisjes een technische opleiding te laten volgen. In Nederland kiezen meisjes op het VWO in grote meerderheid een maatschappijprofiel. Daardoor studeren er in Nederland veel minder meisjes techniek dan in andere landen, terwijl de Nederlandse kennissamenleving grote behoefte heeft aan technisch opgeleiden.

Belangstellende scholieren kunnen op donderdag 7 juni 2007 kennismaken met de opleiding Techniek, Ontwerp en Maatschappij tijdens de 'Last Minute Dag' van de Universiteit Twente.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de opleiding TOM: tom.schoolsite.utwente.nl. Meer informatie over de Last Minute Dag: www.schoolsite.utwente.nl/voorlichting. Contactpersoon voor de pers: drs.ing. Eduard Pupupin, communicatiemedewerker faculteit Construerende Technische Wetenschappen, Universiteit Twente. 053 489 4535 (of 489 5892), e.pupupin@utwente.nl.