Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 31 mei 2007. Dit is een gezamenlijke persuitnodiging van NWO en science center NEMO.

Basisschoolleerlingen presenteren resultaten Grote Voeding Experiment

Professor Amito en professor Eduard Klasen nemen resultaten in ontvangst

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd voor de persconferentie op donderdag 7 juni 2007 van 15.30 uur tot 16.00 uur in science center NEMO in Amsterdam. U kunt ook het experiment bijwonen dat op 6 en 7 juni plaatsvindt in NEMO.

Zijn actieve kinderen fitter en hebben ze minder lichaamsvet? En hoe onderzoek je dit? Deze vragen staan centraal bij de persconferentie van Het Grote Voeding Experiment op 7 juni 2007 om 15.30 uur in science center NEMO in Amsterdam. 39 basisschoolleerlingen uit Hengelo en Oostburg presenteren de resultaten van het experiment, waarvoor zij twee dagen en een nacht in NEMO verblijven. NEMO's professor Amito, bekend van het NCRV-programma Willem Wever en professor Eduard Klasen (Leids Universitair Medisch Centrum), nemen de resultaten in ontvangst.

Soortgelijk onderzoek bij volwassenen liet duidelijke verbanden zien tussen beweging, fitheid en lichaamssamenstelling. Actievere personen waren fitter en hadden minder lichaamsvet. De vraag is of deze verbanden ook al bestaan bij 10 tot 13 jarigen.

De basisschoolleerlingen van de Wilbertschool uit Hengelo en de OBS de Berenbrucht uit Oostburg vervullen de hoofdrol in het experiment dat is ontworpen door professor Klaas Westerterp (Universiteit Maastricht). Zij zijn twee dagen lang, op 6 en 7 juni zowel proefpersonen als wetenschappelijk onderzoekers. Zij analyseren, trekken conclusies en presenteren de voorlopige resultaten op de afsluitende persconferentie. Omdat het experiment onder gecontroleerde condities moet plaatsvinden, overnachten zij in NEMO.


*** Over Het Grote Voeding Experiment ***
Het Grote Voeding Experiment (www.hetgroteexperiment.nl) heeft zowel een educatief als wetenschappelijk doel: de kinderen leren er van en er volgt een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Het Grote Voeding Experiment is georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Netherlands Genomics Initiative (NGI), ZonMw - de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, science center NEMO, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Centre for Medical Systems Biology (CMSB), Wageningen Universiteit (WUR), Nutrigenomics Consortium (NGC) en Universiteit Maastricht (UM). Het experiment komt tot stand met steun van Philips, Unilever, IBM, Richard van Seenus Nederland BV, Tromp Medical BV en Amstel Botel.

Het onderwerp voeding komt op 4, 5, 6 en 7 juni uitgebreid aan bod bij Het Klokhuis.


---
Noot voor de redactie,

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek