Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Elly Jaffé prijs 2007 voor Jeanne Holierhoek

De Elly Jaffé prijs, een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor literaire vertalingen uit het Frans, is toegekend aan Jeanne Holierhoek.

De jury over haar Montesquieu-vertalingen '...een subtiele harmonie tussen hedendaagse en klassieke taal. Holierhoek handhaaft de bondige schrijftrant van Montesquieu maar zonder in anachronismen te vervallen. Haar ietwat archaïserende toon maakt de wat deftige distantie van de Franse aristocraat uit het begin van de XVIIIe eeuw goed voelbaar."

De prijs bestaande uit 40.000 euro is een van de grootste literaire prijzen van Nederland.

De feestelijke uitreiking vindt plaats op donderdag 7 juni a.s. om 16.00 uur in Cristofori te Amsterdam.

Tevens wordt dan het Elly Jaffé Stipendium bestemd voor een veelbelovende, beginnende vertaler uitgereikt. Het stipendium, groot 7.000 euro, is dit jaar toegekend aan Martine Woudt.

De tweejaarlijkse Dr Elly Jaffé Prijs, een prijs voor vertalingen uit het Frans, werd in 2001 ingesteld op initiatief van mevrouw Elly Jaffé. De toekenning geschiedt door het bestuur van de Dr Elly Jaffé Stichting. De stichting wordt beheerd door de Vereniging van Letterkundigen (VvL), een afdeling van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers.

Voorgaande laureaten zijn Hans van Pinxteren, Marianne Kaas en Rokus Hofstede. De uitreiking in 2005 was de eerste na het overlijden van mevrouw Jaffé (16 november 2003).

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Janne Rijkers, Joe Fortin

Vereniging van Letterkundigen (VvL)

De Lairessestraat 125

1075 HH Amsterdam

T: 020-624 08 03

E: vvl@vsenv.nl

www.vvl.nu