Gemeente Sluis

tijdens perspresentatie 20e editie Belgian Boat Show

PERSBERICHT - 31 mei 2007

Breskens gastheer tijdens perspresentatie 20e editie Belgian Boat Show

Donderdag 7 juni treedt Breskens op als gastheer van de internationale perspresen-tatie van de 20e editie van de Belgian Boat Show. Deze toonaangevende beurs voor de Europese watersport- en recreatiewereld vindt jaarlijks plaats in Gent. Ruim 245 exposanten uit diverse landen presenteren daar het nieuwste aanbod op het gebied van boten, schepen, watersportverenigingen en -diensten en nautische lifestyle. Voor de presentatie van de 20e editie heeft de organisatie van de beurs, mede dankzij de inspanningen van Standfast Yachts (winnaar Hiswa Boot van het Jaar 2006), Breskens als locatie uitgekozen. Het college van Sluis en ondernemend Breskens zien dit als een waardering van hun inzet in de afgelopen jaren om Breskens als internationale zeezeiljachthaven op de kaart te zetten (project Interreg IIIb MAYA I + II).

Project Interreg MAYA (MArina and YAchting)
Breskens heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Sinds het wegvallen van het autoveer hebben de kern en de gemeente Sluis er alles aan gedaan om deze ontwikkeling positief om te buigen. In het kader van het project MAYA 1 is er een Structuurvisie Breskens ontwikkeld, die als grondlegger dient voor de duurzame kwaliteitsimpuls voor Breskens. MAYA staat voor MArina and YAchting: een internationaal samenwerkingsverband tussen lokale en regionale overheden op het gebied van watersport en kust. De Structuurvisie zet in op het versterken van de traditionele havenfuncties, de toeristisch-recreatieve ontwikkeling van en rond de havens en het versterken van de relatie tussen de havens en het centrum.

Breskens heeft door zijn directe open verbinding met de Noordzee en de Westerschelde de potentie om uit te groeien tot een internationale zeejachthaven. Breskens kan dé schakel worden tussen de Zeeuwse, Hollandse, Belgische, Franse en Zuid-Oost-Engelse havens. Uit het sociaal-economisch onderzoek door Bardo in de zomer van 2005 naar de jachthaven van Breskens onder 250 respondenten bleek dat de aantrekkingskracht van Breskens voor pleziervaarders kan worden versterkt door aanpassingen in zowel de jachthaven als in het havengebied en het centrum van Breskens. De Structuurvisie en de deelplannen die daaruit voortvloeien sluiten daarbij aan en spelen er reeds naadloos op in.

Resultaten
Diverse onderdelen van de Structuurvisie zijn, mede in het kader van MAYA 2, de afgelopen jaren gerealiseerd. De twee centrumpleinen het Oranjeplein en het Spuiplein (1e fase) zijn heringericht, de dijk die de kern in tweeën splitste is verlegd en de looplijn is gerealiseerd. Deze looplijn is een aantrekkelijke loopverbinding tussen de havens en het centrum met speelse elementen, een maritiem dek en een uitkijkpunt met panoramisch uitzicht over de monding van de Westerschelde en het dorp. Wandelaars passeren daarbij de vele visrestaurants, winkels, gezellige terrassen en het Visserijmuseum.

De komende tijd wordt gewerkt aan de verdere inrichting van het Spuiplein met onder andere een brede flaneerzone en een waterspeelplaats. Tussen het oude haventerrein en het Spuiplein wordt een nieuw winkelcentrum gebouwd. Ook worden de Grote Kade en de Boulevard opnieuw aangelegd. Deze ontwikkelingen, samen met de jachthaven met goede faciliteiten die uitgerust is om in de toekomst een groeiend aantal zeezeilers te verwelkomen, zullen er uiteindelijk aan bijdragen dat zeezeilers langer en vaker in Breskens verblijven, er meer geld uitgeven en dus zorgen voor groter economisch profijt voor de gemeente Sluis in het algemeen en Breskens in het bijzonder.

Jachthaven Breskens
Breskens is van oudsher een vissersdorp. Kenmerkend voor het dorp zijn dan ook de vissershaven en de vismijn. Breskens beschikt verder over een handelshaven en een mondaine, goed uitgeruste jachthaven met 585 ligplaatsen en open verbinding naar de zee. Internationaal bekende zeilschepen zoals de Rucanor en de Formidable leggen hier regelmatig aan. Het is sinds jaar en dag een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Standfast Yachts (winnaar Hiswa Boot van het jaar 2006) Standfast Yachts te Breskens is gespecialiseerd in ontwerp, bouw, productie en onderhoud van zeilschepen. Tevens biedt zij opslagmogelijkheden in de winterperiode (er is een vernieuwde hal) en andere faciliteiten. Standfast is uitgerust met moderne apparatuur én kennis op hoog niveau om haar werkzaamheden te verrichten. Zij mocht de afgelopen jaren jachten van bekende zeilers ontvangen. Toonaangevende voorbeelden zijn het jacht van Roy Heiner en Hans Bousscholte. Roy Heiner is verreweg de meest bekende en gerenom-meerde wedstrijdzeiler in Nederland. Hij nam vier keer deel aan de Olympische Spelen. Hans Bousscholte werd zeven keer Frans Kampioen zeilen in verschillende klassen en nam deel aan diverse transatlantische wedstrijden. In 1997 was hij schipper van de Brunel Sunergy tijdens de Whitbread Round te World Race. Zijn jacht, de ABN/AMRO 2, heeft Standfast gerestyled. Het zeiljacht Standfast 43 is in 2006 door Hiswa uitgroepen tot Hiswa Boot van het jaar. Het jacht werd daarbij getypeerd als het perfecte zeiljacht voor de veeleisende zeiler.

Presentatie Boatshow
Standfast, de kern Breskens en de gemeente Sluis zijn verheugd dat de organisatie van de Belgian Boat Show gekozen heeft voor Breskens als decor voor de perspresentatie. Zij zien het als een opsteker voor de inspanningen die de afgelopen jaren verricht zijn om Breskens een duurzame kwaliteitsimpuls te geven.