Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitndoging, 5 juni 2007.

7-10 juni: Startcongres 'Inventing Europe'

Zoeken naar de eigenlijke fundamenten van de Europese integratie

Europa is gevormd door transnationaal transport, communicatieverbindingen, energie-uitwisseling, toerisme en de ontwikkeling van Europese standaarden voor computersoftware. Hierdoor zijn er op mentaal, economisch en politiek niveau geleidelijk Europese relaties en netwerken tot stand gekomen. Hier ligt een belangrijke, tot op heden onderbelichte basis - de micro-foundations - van het Europese integratieproces. In het maatschappelijk debat komt deze basis nauwelijks voor het voetlicht. Het accent ligt op formele verdragen en de grondwet. Een groep Europese wetenschappers gaat komende jaren onder Nederlandse leiding op zoek naar de achtergronden van die micro-foundations. Het startsein van het onderzoek wordt gegeven tijdens een congres (7-10 juni) en een publiek debat (8 juni) in Rotterdam. DE PERS IS, NA AANMELDING, VAN HARTE WELKOM.

Via de ontwikkeling en het gebruik van infrastructuren, standaarden, voedsel, toerisme, woningen, computers en zo meer ontstonden mogelijkheden om met behulp van techniek in de praktijk Europese integratie tot stand te brengen. De rol van techniek in het Europese integratieproces wordt belicht in het European Science Foundation onderzoeksprogramma 'Inventing Europe: Technology and the Making of Europe, 1850 tot the Present'. Het programma wordt financieel mogelijk gemaakt door research councils van 17 Europese landen. Een belangrijke bijdrage is afkomstig van NWO. Een internationaal congres, dat van 7-10 juni in Rotterdam plaatsvindt, markeert de officiële start van het onderzoeksprogramma. Onderdeel van het congres is een vrij toegankelijk publiek debat op vrijdagavond 8 juni.

Thema's die in het onderzoeksprogramma centraal staan zijn de vorming van transnationale communicatie-, energie- en transportnetwerken; het ontstaan van een Europese consumentenmarkt; de bijdrage van transatlantische betrekkingen, de relatie met de (voormalige) koloniën en internationale uitwisselingen aan de totstandkoming van een Europese identiteit; de rol van grootschalige Europese projecten en kennisnetwerken. Op basis van een selectieprocedure zijn vier omvangrijke internationale onderzoeksvoorstellen geselecteerd die de komende jaren worden uitgevoerd. Bijzonder aspect is dat het onderzoeksprogramma tot stand is gekomen op Nederlands initiatief. De Stichting Historie der Techniek en de Technische Universiteit Eindhoven hebben hierin een sleutelrol gespeeld.

In het publieke debat wordt gediscussieerd over de micro-foundations van de Europese integratie en de relaties met het formele en politieke integratieproces. Moet er niet meer worden geïnvesteerd in het integratieproces zoals dat van onderop wordt vormgegeven door burgers, consumenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties? Hoe dan?

Aan het publieke debat nemen onder andere deel Amerikadeskundige en techniekhistorica Ruth Oldenziel, de directeur van de European Science Foundation John Marks, voormalig Tweede Kamerlid en voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Europese Zaken Godelieve van Heteren en Jacques Joosten, directeur Corporate Technology DSM en directeur van het Dutch Polymer Institute. Het debat staat onder leiding van Karl-Erik Michelsen, professor aan het Finse South Karelian Institute.

Zie ook de congreswebsite www.histech.nl/inventing.


---

Noot voor de redactie,