Wereld Natuur Fonds Nederland

5 juni 2007

Onthulling tijgermozaïek tijdens CITES-conferentie

Persuitnodiging Wereld Natuur Fonds voor onthulling tijdens CITES-conferentie:

NEDERLAND AAN KOP MET AANTAL DEELNEMERS

20.000 mensen uit hele wereld laten foto verwerken in tijgermozaïek

Het grootste tijgermozaïek ter wereld, bestaande uit meer dan 20.000 foto's van mensen uit de hele wereld, wordt donderdag 7 juni om 14.30 uur onthuld. Het Wereld Natuur Fonds nodigt u uit om aanwezig te zijn bij deze onthulling, op het plein voor het World Forum Coventioncenter in Den Haag (Churchillplein 10), waar op dit moment de internationale CITES-conferentie wordt gehouden over de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Nu alle foto's geteld zijn, blijkt Nederland de absolute winnaar te zijn als het gaat om deelname aan dit bijzondere project: ruim 3700 particulieren die de tijgerhandel willen stopzetten, stuurden hun foto in voor het zes meter hoge tijgermozaïek.

Het tijgermozaïek is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, samen met 34 andere organisaties die zich bezig houden met de bestrijding van de handel in tijgers en tijgerproducten. Doel is om invloed uit te oefenen op de deelnemers aan de CITES-conferentie en op China. Dat land staat namelijk onder zware druk van de Chinese tijgerfokkers. Zij willen dat de Chinese regering het verbod op de binnenlandse handel in tijgers en tijgerproducten opheft. Op die manier kunnen de fokkers de botten, huiden, vlees en tanden van gefokte dieren verkopen. Tijdens de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species)-conferentie van 171 landen in Den Haag, staat het tegengaan van de illegale handel in tijger(-producten) op de agenda. Voor het WNF is het één van de speerpunten.

Het Chinese verbod op binnenlandse handel in tijgers en producten van tijgers dateert uit 1993. Het positieve effect van dat verbod is duidelijk zichtbaar: de grootschalige, binnenlandse markt is zo goed als ingestort. Toch is er in China en ook Tibet nog steeds vraag naar bijvoorbeeld tijgerwijn, medicijnen op basis van tijgerbotten, tijgerhuiden (voor kleding, met name in Tibet) en - in mindere mate - tijgervlees. Het WNF vreest dat opheffing van het verbod op de binnenlandse handel de vraag zal opstuwen. Bovendien biedt het toestaan van binnenlandse handel in China ook een kanaal aan illegale handel; het is een vrijbrief voor stropers om de laatste nog in het wild levende tijgers te doden.

Het tijgermozaïek dat donderdag 7 juni wordt onthuld, is de kop van een van de meest bedreigde tijgersoorten: de Siberische tijger. Deelnemers aan de CITES-conferentie kunnen na de onthulling op de foto bij het mozïek, met een ' echte ' tijger. Het WNF nodigt u hartelijk uit om aanwezig te zijn bij de onthulling door drie tijgerspecialisten, onder wie Bivash Pandav uit India, deskundige van WWF-Traffic. Hij kan vanuit de praktijk vertellen over de handel in tijgerproducten en de stand van zaken als het gaat om in het wild levende tijgers. Wij brengen u graag met hem in contact.

////////////////
Voor meer informatie en een foto van het tijgermozaïek: www.panda.org/species Voor meer informatie over CITES: www.wnf.nl/cites
Voor aanmelding of aanvragen voor interviews: Lieselot Meelker, persvoorlichter WNF, mob. 06 - 54748924, lmeelker@wwf.nl Foto's van de onthulling zijn vanaf vrijdag 8 juni beschikbaar via Marjolein Sol, persvoorlichter, tel. 030 - 6937375, msol@wwf.nl
-
Wereld Natuur Fonds
unit persvoorlichting
Driebergseweg 10
3708 JB Zeist