Gemeente Medemblik

Haalbaarheidsonderzoek dorpswinkel Twisk

In 2006 is door de voormalige gemeente Noorder-Koggenland en de inwoners van Twisk een plan voor de verbetering van de leefbaarheid opgesteld. Eén van de belangrijkste aandachtspunten uit het plan is het behoud van een dorpswinkel. In Twisk is één dorpswinkel aanwezig, waarvan het bestaan door omstandigheden onzeker is.

Leefbaarheid in een kleine kern
De gemeente Medemblik erkent het belang van een dorpsvoorziening voor de leefbaarheid in een kleine kern en heeft de gemeenteraad voorgesteld geld beschikbaar te stellen voor een haalbaarheidsonderzoek. Daarbij kan tevens een beroep worden gedaan op subsidie vanuit de provincie.

Het onderzoek
Het onderzoek richt zich op de diverse functies die een dorpswinkel zou kunnen bieden, bijvoorbeeld op het gebied van huishoudelijke zaken (de krant, kleine boodschappen), bancaire diensten (geld opnemen), logistieke diensten (postservice, stomerij), persoonlijke verzorging (kapper, pedicure), informatiediensten, reparatiediensten, horeca, zorgdiensten (spreekuur arts, bloedprikpunt) en welzijnsdiensten (inloop, activiteiten). Er wordt tevens gekeken naar combinatiemogelijkheden met bijvoorbeeld het dorpshuis of de bibliotheek in de kerk, of andere mogelijkheden voor een dorpsvoorziening. Ook komt de mogelijke inzet van personeel vanuit de zorgsector of sociale werkvoorziening en vrijwilligers aan bod.

Als de voor- en nadelen zijn bekeken, wordt de meest haalbare en wenselijke optie voor de dorpswinkel nieuwe stijl uitgewerkt. Op die manier wordt een goed beeld verkregen van alle aspecten die bij de dorpswinkel om de hoek komen kijken. Naar verwachting zullen de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek in oktober bekend zijn.

De dorpsraad van Twisk is betrokken geweest bij de opzet van het onderzoek en zal ook plaatsnemen in de klankbordgroep van het onderzoek.

Overbrugging
De gemeente Medemblik heeft zich de afgelopen maanden samen met de dorpsraad van Twisk ingespannen om de huidige dorpswinkel draaiende te houden. Dit heeft geleid tot een tijdelijke inzet van personeel. Hiermee hopen de betrokken partijen de