Gemeente Voorschoten

Jaarrekening 2006 van de gemeente geeft positief beeld Uitgebracht op: donderdag 7 juni 2007

Het college, dat is aangetreden op 1 juni 2006 met het coalitieprogramma Sprankelend en Betrokken 2006 - 2010 is verheugd over een aantal opmerkelijke resultaten. Daarvan doet het verslag in de jaarstukken 2006. Dit bestaat uit het jaarverslag waarin verantwoording over het beleid wordt gegeven en uit de jaarrekening met daarin het financiële overzicht.

beleid
· Het regionaal en provinciaal aanvaarden dat het door Voorschoten ontwikkelde Kort Vliet-tracé als een volwaardige variant in de discussie over de tracékeuze voor de eventuele Rijnlandroute · De implementatie van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning · Impulsen aan de ontwikkeling van het centrumgebied met de herinrichting van de historische Voorstraat, de opening van de Hema, met parkeergarage en woningen, fraai aangepast op een prominente plaats in de Schoolstraat en de haalbaarheidsstudie voor de bouw van een multifunctioneel Huis van Voorschoten
· De start van de woningbouw in Krimwijk II en in het plan Garden Village (Innovam)
· De besluitvorming over nieuwbouw voor drie basisscholen · Wijzigingen in de ambtelijke organisatie, zowel in de structuur met doorvoering van de reorganisatie van de ambtelijke organisatie, zoals beschreven in de nota Organisatie Nieuwe Stijl als in de werkwijze, onder meer door de organisatiebrede kwaliteitsimpuls in de advisering van college en raad
· De start van de bestuurskrachtmonitor, die het oogmerk had inzicht te geven in het functioneren van de bestuurlijke en ambtelijke organisatie en in aanpassingen die noodzakelijk zouden zijn om ook op langere termijn te kunnen voorzien in een goed functionerend gemeentebestuur (in welke vorm dan ook)
· De implementatie van een nieuwe programmabegroting, die op een duidelijke wijze de ambities voor de samenleving van Voorschoten presenteert.

financiën
De jaarrekening 2006 laat een positief saldo zien van 121.897 dat aan de concernreserve van de gemeente wordt toegevoegd. Dit is de uitkomst van de resultaatverdeling die het college van burgemeester en wethouders voorstelt aan de gemeenteraad. De uitkomst van de jaarrekening ligt dicht bij de doelstelling van de neutraal sluitende begroting, maar dat wordt niet volledig veroorzaakt door realistische ramingen. Er is sprake van een aantal onderbestedingen (meevallers en extensiveringen) en een aantal overschrijdingen (tegenvallers en intensiveringen), die elkaar redelijk in evenwicht houden. Over de aard, omvang en oorzaak van deze onderbestedingen en overschrijdingen legt het college expliciet verantwoording af in de jaarrekening 2006.

Overzicht:
Totaal lasten gemeentelijke
exploitatie 38.713.478 Totaal baten gemeentelijke
exploitatie 38.628.204 Saldo lasten en baten gemeentelijke exploitatie
-85.274 (nadelig)
Saldo exploitatie Uitvoerend
Bedrijf 649.793 (voordelig) Exploitatiesaldo voor stortingen / onttrekkingen uit de reserves 564.519 (voordelig)

Stortingen in reserves 10.431.367

Onttrekkingen uit reserves 10.647.822 Saldo stortingen / onttrekkingen
216.455 (voordelig)
Jaarrekeningresultaat
2006 716.974 (voordelig)
Voorstellen resultaatverdeling (hoofdstuk
2.4) 659.077 (nadelig) Toevoegen aan concernreserve
121.897

De gemeenteraad zal op 5 juli de jaarrekening 2006 bespreken en definitief vaststellen. Voorafgaand hieraan zal de raadscommissie Burger en Bestuur op 19 juni deze jaarrekening bespreken en daarover advies uitbrengen aan de gemeenteraad.


- einde bericht -