FNV KIEM

Kabinet stimuleert ondernemerschap
Het kabinet is 100 dagen door het land getrokken om te horen wat de mensen graag willen dat de regering oppakt. Ook de FNV heeft zo hier en daar verlanglijstjes laten vallen.

Zo wil de FNV dat er een beter belastingplan komt, zodat zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) meer over houden van hun werk. Onder hen bevinden zich nu namelijk ook veel 'werkende armen'. Zzp'ers lopen vier keer zoveel kans om in de armoede te belanden.

Deeltijders komen nu pas in aanmerking voor fiscale voordelen als startersaftrek, zelfstandigenaftrek en winstvrijstelling als ze minimaal 1225 uur per jaar voor hun eigen zaak werken. Dat betekent dat ze minstens 30 van de 40 uur als zelfstandige moeten hebben gewerkt, voordat ze recht hebben op belastingvoordelen voor ondernemers. Dit maakt het mensen niet makkelijk om naast hun baan een eigen bedrijf te beginnen. En voor vrouwen die werk en zorg combineren is het opzetten van een eigen zaak zo bijna niet te doen. Kennelijk is dit niet tegen dovemansoren gezegd.

Minister Verhoeven van Economische zaken wil het ondernemerschap in Nederland stimuleren. Uit een nog vertrouwelijke beleidsnota blijkt dat de bewindsvrouwe vindt dat werknemers die in deeltijd een bedrijf opzetten, eerder recht moeten krijgen op belastingvoordelen. Het kabinet stelt verder voor als borgsteller op te treden, wanneer de ondernemer zelf over te weinig geld beschikt of de bank te weinig krediet wil verstrekken. Lees meer

---