Nederlandse Vereniging van Journalisten

Open brief aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van NPO

Amsterdam, 5 juni 2007

Geachte heer Bruins Slot,
Vrij recent hebben wij u kunnen melden dat de leden van de NVJ hebben ingestemd met een tweejarige CAO voor de publieke omroepmedewerkers. Tijdens de onderhandelingen is ons nadrukkelijk gewezen op de toch nog zorgelijke financiële situatie van niet alleen de regionale, maar vooral ook de landelijke publieke omroepen. Dat de bomen niet tot in de hemel reiken, blijkt ook uit het feit dat het de publieke omroep dit jaar langer dan ooit een 'zomerstop' moet instellen, waarbij alle reserves aangesproken dienen te worden.

De NVJ staat nog altijd achter het gesloten CAO-akkoord. Een loonsverhoging van 2,25% dit jaar en 2,75% volgend jaar is marktconform en past binnen de financiële kaders van de omroep. Maar het is lastig een dergelijk akkoord naar de achterban te verdedigen, als anderzijds directeuren en voorzitters van omroepverenigingen fors hogere loonsverhogingen opstrijken. Bij de NCRV een verhoging van ruim 10 procent, bij de KRO een stijging van bijna 15 procent en bij de TROS maar liefst een salarisstijging van maar liefst 31 procent! En dan te bedenken dat de salarissen al ver boven de zogeheten Balkenendenorm lagen.

Juist bij deze organisaties is de afgelopen tijd stevig gereorganiseerd. Teruglopende inkomsten dwongen de bedrijven afscheid te nemen van vele medewerkers. De TROS heeft recent bovendien een forse boete opgelegd gekregen vanwege het handelen van de directie. Het zijn diezelfde directies die medewerkers vertellen dat een vaste aanstelling er (even) niet in zit of die contracten voor de duur van 8 of 9 maanden aanbieden omdat er in de zomer geen werk is.

Al met al blijven wij met een wrange nasmaak zitten. Hoe is het een met het ander te verenigen? En past dit in het beeld dat u als publieke omroep naar buiten wilt brengen? Graag willen wij het debat over de hoge salarisstijgingen met u aangaan. Wat ons betreft gaat het in dit soort zaken om geloofwaardigheid en u begrijpt dat wij daar op dit moment ernstig aan twijfelen.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch
Secretaris Omroep
NVJ