Gemeente Brunssum

Gezocht: een verdwenen mijnmonument

De gemeente Brunssum is op zoek naar een verdwenen mijnmonument. Het gaat om een muurreliëf dat vroeger de hoofdingang van de Staatsmijn Hendrik sierde. Weet u waar dit monument zich momenteel bevindt, dan kunt u dit melden bij de gemeente.

Het verdwenen muurreliëf maakte deel uit van een tweeluik dat aan weerszijden van de hoofdpoort van de Hendrik was ingemetseld. Eén deel, dat een voorover gebogen mijnwerker aan het werk toont (zie foto), is bewaard gebleven en heeft (tijdelijk) een plaats gekregen in het Schutterspark. De andere gevelsteen is echter sinds de jaren zeventig spoorloos verdwenen.

mijnwerkersmonument - niet verdwenen

Dit deel van het voormalige tweeluik bij de hoofdingang van de Staatsmijn Hendrik staat momenteel in het Schutterspark. Het andere deel (waarvan geen duidelijke foto bewaard is gebleven) is verdwenen. Heeft u enig idee waar dit muurreliëf zich bevindt, meld dit dan bij de gemeente. Het verdwenen beeld toont een mijnwerker met een boor in de aanslag.

Heeft u meer informatie?

Het tweeluik stamt waarschijnlijk uit de jaren 20 of 30, en is het werk van de kunstenaar A. Hesfeling. Beide muurreliëfs beelden mijnwerkers uit die aan het werk zijn. Het verdwenen werk toont een mijnwerker in een staande positie, met een boor in de aanslag. De reliëfs zijn ongeveer 1,50 meter hoog, 1 meter breed, en zijn van zandsteen.

Na het sluiten van de Staatsmijn Hendrik, in de jaren zestig, zijn beide beelden bij de gemeente terechtgekomen. Sinds die tijd is onduidelijk waar het nu verdwenen beeld bewaard is gebleven. Zeker is dat in het gemeentelijk archief sinds 1987 consequent melding wordt gemaakt van één reliëf, en niet van twee beelden. De gemeente vermoedt dat het ontbrekende beeld bij een particulier is terechtgekomen.

Weet u wat er met het ontbrekende muurreliëf is gebeurd, neem dan contact op met de gemeente Brunssum. U kunt bellen met Ton Schoenmakers, telefoon (045) 527 84 13 (of
ton.schoenmakers@brunssum.nl), of Huub Quaedvlieg, telefoon (045) 527 86 40 (of huub.quaedvlieg@brunssum.nl). Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

Op zoek naar het Brunssumse mijnverleden

De laatste jaren is er sprake van een groeiende belangstelling voor het mijnverleden van Limburg, en een toenemend besef dat de mijnmonumenten uit die tijd een belangrijke cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen en om die reden zorgvuldig voor het nageslacht bewaard dienen te blijven. Zo was de gemeente Brunssum in december 2006 betrokken bij de terugkeer van de oorspronkelijke gevelstenen van de Staatsmijn Emma naar het Emmaterrein, en vond in maart 2007 een grote mijnmanifestatie plaats in Brunssum.

Andere initiatieven die tot doel hebben het mijnverleden voor toekomstige generaties veilig te stellen, zijn de aanwijzing van de voormalige Brunssumse mijnkoloniën tot beschermd stads- en dorpsgezicht, het restaureren van de karakteristieke, historische kenmerken van het Schutterspark, en de deelname van Brunssum aan het project Grünmetropole, waarbij de voormalige mijngebieden van België, Nederland en Duitsland met elkaar verbonden worden via toeristische routes die de mijnmonumenten (beter) ontsluiten en zichtbaar maken. Binnen de Grünmetropole vormt het Schutterspark een belangrijk knooppunt en de gemeente hoopt dat het historische tweeluik dat ooit de hoofdingang van Staatsmijn Hendrik sierde, straks in een complete en gerestaureerde staat onderdeel gaat vormen van het Schutterspark.


---