Gemeente Abcoude


Werken aan veiligheid: 30 kilometer per uur

Fasering aanpassing wegen

De bebouwde kom van de gemeente Abcoude is al sinds 2000 een 30-kilometerzone. De gemeente is nu bezig met de laatste fase in de uitvoering van deze landelijke maatregel: het aanpassen van de wegen. Onlangs is de Nieuwe Amsterdamseweg bijvoorbeeld aangepast aan de 30-kilometersituatie. Dit is u waarschijnlijk al opgevallen aan bijvoorbeeld de drempels, de versmalling van de weg en de gewijzigde voorrangssituatie.

Waarom 30 kilometer per uur in de gemeente Abcoude?

In 1997 is het principe Duurzaam Veilig geïntroduceerd in Nederland. Hierbij worden de wegen ingedeeld in verschillende categorieën en qua infrastructuur aangepast zodat ze zo veilig mogelijk zijn voor alle weggebruikers. De gemeenteraad van Abcoude heeft er voor gekozen alle wegen binnen de bebouwde kom als 30-kilometergebied aan te wijzen. De reden hiervoor is dat 30-kilometergebieden aantoonbaar veiliger zijn: voetgangers en fietsers lopen minder risicos en er gebeuren minder ongelukken.

Als gemeente willen we dat weggebruikers zich aan de maximum snelheid houden. Dit bereiken wij niet altijd alleen met het plaatsen van snelheidsborden. Om een veilige situatie te bereiken zijn meer maatregelen nodig. Hierbij kunt u denken aan het aanleggen van drempels en wegversmallingen.

Fasering aanpassing wegen

Nog niet alle straten in de gemeente Abcoude zijn aangepast aan de richtlijnen die voor 30-kilometerzones gelden. De gemeente is hard bezig dit door te voeren en doet dit in fasen. Waar mogelijk worden de werkzaamheden afgestemd met reguliere onderhoudswerkzaamheden aan de wegen. Dit doen wij niet alleen om zo efficiënt mogelijk te werken, maar ook om voor u de overlast te beperken én om kosten te besparen. Daarom staat de Broekzijdselaan bijvoorbeeld voor volgend jaar op de planning: het nodige onderhoud aan deze straat wordt dan uitgevoerd en gecombineerd met het aanpassen van de inrichting van de weg.

Samenwerken aan veiligheid in het verkeer

Alle verkeersmaatregelen van de overheid ten spijt, zonder medewerking van de verkeersdeelnemers wordt het verkeer alsnog niet veilig. Voor een veiliger Abcoude en Baambrugge is uw medewerking van groot belang. Geef zelf het goede voorbeeld door u aan de maximum snelheid te houden!