Vereniging Nederlandse Gemeenten

Europees huis voor locale en regionale overheden in Brussel geopend

07.06.2007

Op woensdag 6 juni om 18.00 uur heeft Eurocommissaris Walström het huis voor steden, gemeenten en regios (European House of Cities, Municipalities and Regions) officieel geopend. Daarmee is een reeds lang levende wens van de VNG in vervulling gegaan.

In het huis zijn 19 verenigingen van lokale en regionale overheden, waaronder de VNG, samengegaan met hun Europese koepelorganisatie, de Council of European Municipalities and Regions (CEMR). Tevens hebben in het huis Eurocities en een tiental grote steden waaronder de G4 onderdak gevonden.

Door twee grote Europese koepelorganisaties en een groot aantal leden onder een dak samen te voegen wordt de belangenbehartiging van decentrale overheden aanzienlijk versterkt.
Meer en meer worden gemeenten en regios geconfronteerd met de gevolgen van Europese wet- en regelgeving. Daarmee is ook het belang gegroeid dat in deze regelgeving rekening wordt gehouden met de belangen van de decentrale overheden.

De Europese Commissie hecht belang aan de visie van decentrale overheden. Dat blijkt uit het feit dat naast commissaris Walström ook nog een aantal andere commissarissen aanwezig waren, zoals commissaris Hübner en commissaris Barrot. Ook verschillende leden van het Europees Parlement en Permanente Vertegenwoordigers van een aantal lidstaten hebben de opening bijgewoond.

De VNG is altijd van mening geweest dat belangenbehartiging op Europees niveau zo veel mogelijk binnen een Europese context moet plaatsvinden. De gezamenlijke huisvesting van diverse verenigingen van lokale en regionale overheden en een aantal grote steden en hun koepel versterken deze ontwikkeling.