LTO Noord


LTO: leverancierscontrole inbouwen in Europese kwaliteitssystemen voor diervoeder

LTO nederland vindt dat een intensieve leverancierscontrole een verplicht onderdeel moet worden van het GMP+ systeem van het Productschap Diervoeder en andere soortgelijke systemen die worden toegepast in Duitsland (Q&S) België (Ovocom) en elders in Europa.

Tijdens een door het Productschap Diervoeder georganiseerde internationale conferentie gaf Annechien ten Have-Mellema aan dat LTO vindt dat de diervoederleveranciers in heel Europa verantwoordelijkheid moeten nemen voor het goed beoordelen van hun leveranciers en dienstverleners zoals transporteurs. In Nederland hebben de bedrijven die zijn aangesloten zijn bij TrusQ en Safefeed deze intensievere leverancierscontroles inmiddels ingevoerd.

Tijdens de internationale conferentie in Rotterdam presenteerde ten Have tevens de LTO plannen voor het invoeren van basisinkoopvoorwaarden voor diervoeders en de daaraan gekoppelde systematiek van aansprakelijkheid en verzekering.

Zij ging in op de inzet van LTO als het gaat om internationale samenwerking tussen de verschillende kwaliteitssystemen voor diervoeders in Europa. LTO vindt dat er gestreefd moet worden naar harmonisatie en uiteindelijk één uniform Europees kwaliteit- en borgingsysteem voor diervoeders. Doelstelling moet een systeem zijn dat maximale garanties geeft aan âfood en feed safetyâ. LTO wil daarbij geen consessies doen aan het niveau van het Nederlandse GMP-systeem. Een verplichte leverancierscontrole hoort daarbij.

De Nederlandse versie van de basistekst van de inleiding van Annechien ten Have-Mellema kunt u hier vinden.

Henk Boelrijk, woensdag 6 juni 2007