LTO Noord


Informatie
LTO maakt werk van Ingrepenbesluit varkens

De minister van LNV geeft in een brief aan de Tweede kamer aan de vrijstelling op het ingrepenbesluit per 1 januari 2008 in te trekken. LTO-vakgroep Varkenshouderij schakelt de Animal Sciences Group (ASG) in voor een onderzoek naar het beperken van het aantal ingrepen bij zeugen tot maximaal twee. Het Productschap Vee en Vlees financiert het onderzoek en LNV is gevraagd om ook bij te dragen.

In het ingrepenbesluit staat dat er maximaal twee ingrepen in een dier mogen plaatsvinden voor de identificatie van een dier. Bij vleesvarkens (95 procent van de varkens) wordt hieraan voldaan. Bij zeugen in groepshuisvesting vinden momenteel nog vier ingrepen plaats. I&R nummer, tatoeage (fokkerij), slachtmerk en oorflap (al of niet met transponder) voor individuele dierherkenning. Per 1 september 2006 wilde het ministerie van LNV de ontheffing om meer dan twee merken toe te passen intrekken. Omdat er in de praktijk nog geen alternatieven gebruiksklaar waren heeft LNV op aandringen van de LTO Vakgroep varkenshouderij en NVV de vrijstelling verlengd tot 1 mei 2007.

In het ingrepenbesluit staat dat er maximaal twee ingrepen in een dier mogen plaatsvinden voor de identificatie van een dier. Bij vleesvarkens (95% van de dieren) wordt hieraan voldaan. Bij zeugen in groepshuisvesting vinden momenteel nog 4 ingrepen plaats. I&R nummer, tatoeage (fokkerij), slachtmerk en oorflap (al of niet met transponder) voor individuele dierherkenning. In 2002 heeft de sector ontheffing gekregen tot 1 september 2006 om meer dan twee merken aan te mogen brengen. Per 1 september 2006 wilde het ministerie van LNV de ontheffing intrekken. Omdat er in de praktijk nog geen alternatieven gebruiksklaar waren heeft LNV de vrijstelling verlengd tot 1 mei 2007. Hierbij is als voorwaarden gesteld dat de sector voor 1 december 2006 een plan van aanpak moest hebben ingediend waarbij teruggegaan wordt van 4 naar 2 ingrepen bij zeugen. Samen met VION en Toppigs heeft de LTO vakgroep Varkenshouderij een plan opgesteld waarbij in de toekomst voldaan kan worden aan het ingrepenbesluit.

Er is voorgesteld om bij fokdieren het I&R nummer te laten vervallen en daarvoor in de plaats het tatoeagenummer van de fokkerij-instellingen tevens te laten dienen als I&R nummer. Verder is voorgesteld het I&R bedrijfsnummer dat de zeugen hebben zodanig te maken (temperatuurvast voor gebruik in de slachterij) dat dit tevens dienst kan doen als slachtblik.

ASG is gevraagd een onderzoekvoorstel uit te werken om de mogelijkheden van die opties te bekijken en te testen. Naast de nieuwe combinatiemerken wordt ook gekeken naar het bevestigen van een slachtblik aan het huidige of een aangepast I&R blik. Voor zeugen in groepshuisvesting met individuele voedering die een extra oormerk met transponder in hebben, wordt ook gezocht naar een acceptabele oplossing. Deze transponders worden bij aflevering uit het oor gehaald. Wellicht dat voor deze toepassing een ontheffing voor een extra ingreep van kracht moet blijven.

Uiteraard worden de kosten van mogelijke combinatiemerken meegenomen. LTO gaat uit van een kostenneutraal alternatief. De NVV heeft zich later bij de aanpak aangesloten. De adviescommissie varkens van het PVV heeft het onderzoek voorstel goedgekeurd.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal LTO vaststellen of de invoering van een combinatiemerk technisch en economische haalbaar is en per 1 januari 2008 kan worden ingevoerd.

De minister van LNV heeft in een brief aan de kamer aangekondigd de vrijstelling per 1 januari 2008 in te trekken. Indien een kostenneutraal combinatiemerk niet haalbaar blijkt te zijn zal LTO opnieuw in overleg treden met de minister van LNV om te bekijken of er andere opties zijn om het aantal ingrepen bij varkens terug te dringen. Het kan niet zo zijn dat, als er geen haalbare oplossingen mogelijk blijken te zijn het ministerie van LNV niet meer openstaat voor overleg. LNV, LTO en NVV hebben tot nu immers de weg gevolgd om tot een oplossing te komen die een breed draagvlak heeft in de varkenshouderij en kan rekenen op de steun van de Dierenbescherming. LTO wil deze lijn vasthouden en benadrukken dat het slechts gaat om 5 % van de varkensstapel waarvoor nog geen oplossing is gevonden om van drie naar 2 ingrepen te gaan.

Henk Boelrijk, woensdag 6 juni 2007