Vakbonden breken onderhandelingen over CAO VVT af


07.06.2007 / 10:42 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Actiz

Actiz

Persbericht Utrecht, 7 juni 2007

Vakbonden breken onderhandelingen over CAO VVT af

'Opstelling bonden in CAO onderhandelingen onthutsend'

ActiZ en BTN, de werkgeversorganisaties in de zorg, vinden de opstelling van de werknemersorganisaties in de vannacht afgebroken CAO-onderhandelingen voor de Thuiszorg en de Verpleging & Verzorging onthutsend. Na negen onderhandelingsronden hebben de bonden in het zicht van het bereiken van een akkoord, de voorstellen van de werkgevers voor een nieuwe CAO voor Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg afgewezen.

Volgens ActiZ en BTN zijn de besprekingen door de bonden op mineure punten afgebroken. Het loonbod van ruim 5 procent in de komende twee jaar, met een halve procent extra loonstijging voor de werknemers in de thuiszorg, is door de bonden afgewezen. Er werd onderhandeld over de integratie van twee grote CAO's -de CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen en de CAO Thuiszorg - en over modernisering van de arbeidsvoorwaarden. Een ander belangrijk onderwerp was een meerjarenplan om de toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt voor de zorg te ondervangen en de positie van de alphahulpen te versterken.

Na negen dagen intensieve onderhandelingen leken werkgevers en werknemers op alle belangrijke punten overeenstemming te hebben. Uiteindelijk ketsten de gesprekken af door aanvullende voorstellen van de bonden. Deze hadden onder meer betrekking op de stagevergoeding en de vergoeding voor ziektekosten. Rond beide onderwerpen deden de werkgevers voorstellen, die de bonden evenwel niet ver genoeg gingen. ActiZ en BTN zijn onthutst dat op deze ondergeschikte onderwerpen de CAO-gesprekken zijn afgebroken. Het maatschappelijke belang en de arbeidsproblematiek van de zorg dienen naar de mening van ActiZ en BTN zwaarder te wegen dan het onverantwoord hoge kostenbeslag dat de voorstellen van de bonden zouden betekenen.

ActiZ en BTN menen dat de werkgevers een belangrijke stap hebben gezet door met de voorgestelde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden de positie van de werkers in de zorg op de arbeidsmarkt aanzienlijk te kunnen verbeteren. Onder de CAO voor de Verpleging & Verzorging en de Thuiszorg vallen circa 360.000 werknemers. Deze branche behoort daarmee tot een van de grootste economische sectoren van Nederland.


Noot voor de redactie/