Ziekteverzuim bij Nederlandse Politie fors verlaagd


07.06.2007 / 10:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vts politie nederland

Vts politie nederland

Het ziekteverzuim in de sector politie is sinds 2000 met 39 procent gedaald. Het gemiddelde ziekteverzuim is van 9,4 procent in 2000 naar 5,7 procent gegaan in 2007. In totaal kunnen door deze daling 2032 extra medewerkers worden ingezet voor het politiewerk en het levert de politieorganisatie een besparing op van 91 miljoen euro.

Deze resultaten worden op 7 juni tijdens de slotconferentie van het landelijk project Arbeid & Politie gepresenteerd. Het project heeft, als uitvoerder van het Arbo- en Arboplusconvenant, de korpsen vanaf 2001 ondersteund op het managementveld arbo, verzuim en reïntegratie. Op 1 juli sluit het Arboplusconvenant en wordt het project Arbeid & Politie opgeheven.

De doelstellingen van de arboconvenanten waren vermindering van de psychische belasting, een reductie van het ziekteverzuim en in het bijzonder van langdurig zieken en WAO'ers/ WIA'ers. Politiemedewerkers ervaren minder werkdruk en voelen zich mentaal beter blijkt uit een onderzoek van 2005. De aanpak van langdurig verzuim heeft vijfentwintig korpsen een gemiddelde daling opgeleverd van ruim 28 procent en er zijn ruim 9 procent minder politiemedewerkers met een uitkering op grond van de wet WIA.

Er zijn instrumenten ontwikkeld gericht op preventie, verzuim en reïntegratie. Bijna alle korpsen gebruiken de RI&E Politie waarmee de risico's in relatie tot het politiewerk worden gemeten. Het brengt knelpunten in kaart waardoor het mogelijk is gerichte verbetermaatregelen te nemen. Medewerkers lopen hierdoor minder risico in de uitvoering van hun werk. Met het politiespecifieke meetinstrument Gezondheidsonderzoek Politie worden enerzijds gezondheidsklachten in beeld gebracht en anderzijds kunnen politiemedewerkers met dit instrument hun mentale en fysieke belasting en belastbaarheid meten. Diverse opleidingen hebben bijgedragen aan een groter bewustzijn en meer kennis over de invloed van AVR op de inzetbaarheid van politiemedewerkers. En tot slot is een pakket aan producten ontwikkeld om langdurig verzuim aan te pakken.

Om het thema arbo, verzuim en reïntegratie te verankeren in de politieorganisatie, heeft het onderwerp een prominente plek gekregen in de CAO sector Politie en zijn veel producten en instrumenten geborgd bij de politieorganisatie. In het boek 'AVR en inzetbaarheid bij de sector politie' smelten theorie en praktijk samen

Voor informatie: Cees den Bakker, woordvoerder Raad van Hoofdcommissarissen, telefoon
06-50263255.