VVD


7-6-2007

Mooie woorden voorkomen geen doden

Aanpak van illegale migratie is een Europese prioriteit maar faalt. De afgelopen weken werd Europa weer ruw wakker geschud. Het zogenoemde migrantenseizoen is duidelijk geopend.

Drenkelingen die 3 dagen lang aan een visnet hingen omdat Malta en Libië het niet eens konden worden over de precieze locatie. Doden omdat bootjes vergaan en er geen hulp wordt geboden. De aanpak van de illegale immigratie is al lange tijd een Europese prioriteit, maar wordt vooralsnog gekenmerkt door het onvermogen van de lidstaten. Niemand voelt zich écht verantwoordelijk. Hierover debatteerde het Europees Parlement gisteravond met Eurocommissaris Frattini en de Raadsvoorzitter Duitsland.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Bizar genoeg is er, anno 2007, nog altijd veel ruis op de lijn is als het gaat om wie wanneer verantwoordelijk is voor het redden van drenkelingen, legaal of illegaal. Natuurlijk, Malta heeft het niet makkelijk als het gaat om de grote toestroom van illegalen. Dat zal niemand ontkennen. Er moet dan ook snel werk worden gemaakt van die zo gewenste en veelbesproken solidariteit. De snelle introductie van een burden sharing mechanisme lijkt dan ook op z´n plaats. Alle lidstaten zijn verantwoordelijk. Echter, dit gegeven rechtvaardigt - op géén enkele manier - de wijze waarop Malta met haar morele en wettelijke plicht meent te moeten omgaan. Niemand, maar dan ook niemand, en dus ook niet Malta, mag zich verschuilen achter zogenaamde juridische onduidelijkheden in bijvoorbeeld het internationale zeerecht.

Berlijn declaraties waarin de Europese waarden centraal staan, kunnen worden opgesteld en aangenomen tot we een ons wegen. Als de praktijk echter een andere realiteit laat zien, staat de geloofwaardigheid van de Unie op het spel. We hebben het in dit geval over Malta, een lidstaat. Dat maakt dat wij als Unie verantwoordelijk zijn."

Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de afgelopen anderhalf jaar bezoeken gebracht aan diverse ´hot spots´ aan de Europese buitengrenzen (Lampedusa, Ceuta en Melilla, de Canarische eilanden). De situatie is over het algemeen zeer schrijnend. Volgende week (13 t/m 16 juni) staat Griekenland op de agenda. Het Europese Hof van Justitie oordeelde onlangs dat Griekenland de Europese richtlijn ´voor de opvang van migranten die een asielaanvraag hebben ingediend´ niet dan wel onvoldoende heeft omgezet in nationale wet- en regelgeving. Verder kampt Griekenland met een enorme achterstand in de afhandeling van aanvragen en zijn de leefomstandigheden voor de migranten zeer slecht. Ook is het bekend dat (gedurende de afgelopen 4 jaar) geen enkele Irakees de asielstatus en/of een andere vorm van bescherming heeft verkregen. Naar aanleiding van dit bezoek zal Jeanine Hennis-Plasschaert, als rapporteur, verslag uitbrengen aan het Europees Parlement.