D66

Geef Nederlanders de mogelijkheid zelf een referendum te organiseren

7 juni 2007

D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft vragen gesteld aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van uitspraken die zij zondag deed in het Programma Buitenhof. Ter Horst zei dat ze bij een eventueel referendum over een nieuw Europees verdrag geen keuze wil tussen ja en nee, maar een meerkeuzereferendum.

De minister wil zo'n soort referendum omdat volgens haar bij een ja/nee referendum de kans op een `nee' erg groot is. Pechtold vraagt zich af waarop de minister deze stelling baseert. `Tussen 1972 en 2003 werden in verschillende Europese landen 37 referenda gehouden over Europese onderwerpen. Hierbij kwam 29 keer een "ja" en 8 keer een "nee" uit,'aldus Pechtold.

Pechtold heeft de minister gevraagd of ze haar plannen voor een referendum gaat verwerken in een wetsvoorstel of dat ze wacht op de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel dat D66 voorbereidt met de PvdA en Groenlinks. Met dit wetsvoorstel wil D66 vastleggen dat burgers zelf een referendum kunnen organiseren, omdat het belangrijk is dat de bevolking zelf beslissingen kunnen nemen op buurt, stadsdeel, gemeentelijk, provinciaal, landelijk en Europees niveau.

In haar reactie op de vragen van Pechtold gaf de minister te kennen eigenlijk niets te voelen voor referenda. Minister Ter Horst: `Ik heb gezegd dat ik geen voorstander ben van referenda. Ik ben voorstander van meningspeilingen op het moment dat het er echt toe doet. Ik denk dat daar geen wet voor nodig is'.

1.

Meer over...

* Referendum

---