KNHS


Masterclass Tuigpaarden op Internationale Concoursen 6 juni 2007

De positieve ontwikkeling van de Staalservice Zuidbroek Trophy, de succesvolle indoorcompetitie voor jonge talentvolle tuigpaarden, heeft de initiatiefnemers er toe gebracht te komen met een alternatief plan, dat voorziet in het organiseren van een enigszins vergelijkbare activiteit tijdens het outdoorseizoen - 2007.

Doelstelling van de competitie is de charme, kracht en gratie van het Nederlandse Tuigpaard, onder de belangstelling van een extra breed publiek te brengen, door middel van het bieden van een korte kwaliteitsvolle tuigpaardrubriek/-show; daartoe is niet alleen een geheel nieuwe opzet ontwikkeld, maar tegelijkertijd ook een platform gezocht (èn gevonden) bij een aantal aansprekende internationale topevenementen in Nederland. Daarmee wordt mogelijk ook publiek bereikt dat doorgaans wellicht niet onmiddellijk te vinden is op de reguliere tuigpaardevenementen.

Teneinde het geheel eigen karakter van deze zogeheten Masterclass te benadrukken, is gekozen voor een nieuwe opzet. In de Masterclass binden nl. geroutineerde Ereklasse tuigpaarden de strijd aan met aanstormend talent, in de vorm van de beste paarden afkomstig uit de meest recente editie van de Staalservice Zuidbroek Trophy. Op zichzelf een uniek gegeven dat in deze vorm nog niet eerder op de Nederlandse concoursterreinen te zien is geweest. De intiatiefnemers hopen natuurlijk dat deze nieuwe wedstrijden reeks zal bijdragen aan een verdere promotie van de Aangespannen sport.

De nieuwe Masterclass - tuigpaardencompetitie vindt plaats volgens de volgende kalender:

Datum Evenement Plaats

· Zaterdag 09 juni 2007 CSI Outdoor Gelderland De Steeg
· Zaterdag 16 juni 2007 CSI Hoofddorp Hoofddorp
· Zondag 24 juni 2007 CHIO Super League Rotterdam
· Zondag 15 juli 2007 CSI Twente Geesteren

· Zondag 02 september 2007 CSI Benelux Open Den Haag

Deelnemers
De organisatoren hebben zich verzekerd van de medewerking van een viertal gerenommeerde tuigpaardconcoursstallen, t.w.:


· Stal Landzicht uit Giessenburg, die zal deelnemen met de paarden Stuurboord en Wisconsin Landzicht;

· Stal Emmink gevestigd in Langedijke, zet de paarden Nulandos en Van een leien Dakje in;

· Stal Veenstra uit Boyl, mengt zich met de aansprekende hengst Patijn en met Wervelwind in de strijd;

· Stal Mekkes uit Doezum, neemt deel met de geroutineerde Kosmos en met het opkomend talent Wizzkids Gonda.

De samenstelling van het deelnemersveld blijft overigens gelijk gedurende de gehele serie wedstrijden om op die manier te bewerkstelligen dat er een evenwichtige klassementsopbouw in de competitie zal zijn.

Beoordeling
Het gaat bij de Masterclass niet om een reguliere tuigpaardrubriek. Het gegeven dat jong talent het opneemt tegen de routiniers uit het vak is even bijzonder als passend bij de doelstelling van de Masterclass competitie. Vandaar dat ook voor de beoordeling is gezocht naar een niet-alledaagse formule. Daarbij zal vakkennis worden gepaard aan naamsbekendheid, originaliteit en onbevangen inzicht. De jury zal nl. telkens worden gevormd door een geroutineerd KNHS tuigpaardjurylid, die ad-hoc wordt bijgestaan door een hippische persoonlijkheid van internationale faam.

De initiatiefnemers zijn uitermate verheugd dat de organisatoren van een aantal, van de meest aansprekende hippische outdoorevenementen in Nederland, ruimte hebben willen maken in hun programma voor deze activiteit. Van vele kanten is bereidheid getoond om deze nieuwe Masterclass - tuigpaardcompetitie tot een succes te maken; de deelnemende stallen, de wedstrijdorganisatoren, de KHNS en niet te vergeten de eigenaren van de deelnemende tuigpaarden hebben de handen ineen geslagen om zo iets moois neer te zetten.