Politie Groningen

Donderdag 7 juni 2007

Provincie Groningen, 07-06-2007

Groningen: hennepplantages geruimd

Bij een gezamenlijke hennepcontrole van de politie, de gemeente en de energieleverancier zijn woensdag vier kwekerijen opgespoord en geruimd. In totaal werden zon vierhonderd planten en ruim dertienhonderd kloontjes aangetroffen. Bij drie van de kwekerijen, aan de Esdoornlaan, de Stuurhut en de Poelestraat, was er door de slechte aanleg van stroomvoorziening sprake van brandgevaar. In het onderkomen aan de Esdoornlaan en de Stuurhut werd de stroom illegaal voor de meter afgetapt. De grootste plantage werd in de woning aan de Stuurhut aangetroffen. Daar stonden ruim 300 planten op kweek. In totaal zijn drie personen aangehouden. De gezamenlijke controles vloeien voort uit een convenant dat de politie eind 2006 heeft afgesloten met diverse ketenpartners. Doel van dit convenant is een betere
informatie-uitwisseling, waardoor gevaar en overlast van thuiskweek wordt bestreden.

Groningen: fietsen graveren op Grote Markt

Medewerkers van de Stichting Veiligheidszorg Groningen zijn vrijdag 8 juni op de Grote Markt (voor Vindicat) aanwezig om fietsen te graveren. Van 12.00 uur tot 16.00 uur kan iedereen zijn/haar fiets brengen voor gravering. De methode van het fietsgraveren wordt nog steeds met veel succes in het land toegepast. Veel fietseigenaren noteren het framenummer van hun fiets niet. Dat levert bij de aangifte van diefstal problemen op, maar als de postcode en het huisnummer in de fiets gegraveerd staan, wordt het een stuk eenvoudiger. Ook het terugvinden en terugbrengen van gestolen fietsen naar de eigenaar wordt dan een stuk makkelijker voor de politie. De politie in Groningen is zeer succesvol in het opsporen van gestolen fietsen. Maar met een beetje hulp van de fietseigenaren, wordt het voor de politie nog gemakkelijker om de fietsen ook weer terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.

Groningen: klant bedreigt medewerksters

Een onbekende man heeft woensdagmiddag in een warenhuis in de Nieuwe Ebbingestraat drie medewerkers bedreigd. De klant was ontevreden over een gekocht product en maakte dit duidelijk kenbaar. Toen bleek dat een medewerkster hem niet direct kon helpen, sloeg bij hem de vlam in de pan. Hij bedreigde de medewerksters en verliet razend het pand. Buiten trapte hij tegen een aantal geparkeerde fietsen en ging er in een auto vandoor. De politie onderzoekt het incident.

Groningen: vervelende fietser aangehouden

De politie heeft woensdagmiddag een 26-jarige fietser uit Groningen aangehouden. De man fietste op de Bedumerweg tegen het verkeer in. Toen een agent hier iets van zei, begon de Stadjer de diender uit te schelden. De agent wilde daarop een identiteitskaart van de fietser zien, maar die weigerde dit te tonen. Hij begon daarop om zich heen te slaan en bedreigde de diender. De man is uiteindelijk geboeid naar het bureau gebracht. Na verhoor en in het bezit van een bekeuring mocht de Stadjer het bureau verlaten.

Groningen: aangehouden na inleveren kratje bier

De politie heeft woensdagmiddag op de Diamantlaan een 52-jarige snorfietser aangehouden. De man had net een kratje bier ingeleverd bij een supermarkt, toen agenten hem aanspraken. Die roken een alcohollucht. Uit een blaastest bleek dat de man inderdaad onder invloed was. Hij had ruim 1,4 promille alcohol in zijn bloed. Bovendien bleek zijn snorfiets niet verzekerd te zijn. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: fietser van geld beroofd

Een 17-jarige fietser uit Haren is woensdagnacht van zijn geld beroofd. De jongeman fietste op het Gedempte Zuiderdiep in Groningen en werd ter hoogte van de Herestraat door twee onbekende mannen geschopt. Hierdoor raakte de Harener de controle over zijn fiets kwijt en kon met moeite een val voorkomen. De twee onbekende mannen sloegen het slachtoffer vervolgens in het gezicht en wilden geld. Dit gaf de jongen uiteindelijk, waardoor de verdachten er vandoor gingen. Hoewel twee mannen de fietser bedreigden, waren waarschijnlijk nog drie andere mannen bij het incident betrokken. Zij stonden even verderop. Het groepje van vijf mannen liep na de overval in de richting van de Coehoornsingel. De politie is een onderzoek begonnen.

Groningen: autokraker op heterdaad betrapt

Een 30-jarige inwoner van Groningen is woensdagnacht op heterdaad betrapt toen hij bezig was met een autokraak. Agenten zagen de man in een auto in de Sabastraat en vertrouwden het niet. Later bleek ook waarom. De Stadjer had net enkele goederen uit de auto gehaald en was voorin de auto op zoek naar andere spullen. Hij is meegenomen naar het bureau en is ingesloten.

Delfzijl: kite-surfer gewond

Een 45-jarige inwoner van Delfzijl is woensdagmiddag gewond geraakt bij het strand op de Baaisterhoofd in zijn woonplaats. De man wilde gaan kite-surfen en maakte zijn kite gebruiksklaar om te gebruiken. Op dat moment werd de vlieger door de wind meegenomen en werd de Delfzijlster meegesleurd. Hij kwam enkele meters verderop op de grond terecht en raakte daarbij gewond aan zijn ledematen. Een ambulance heeft hem naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Grijpskerk: man te snel bij wegwerkzaamheden

Een 53-jarige automobilist uit Aduard is woensdagmiddag aangehouden omdat hij met te hoge snelheid langs wegwerkzaamheden reed. De man klokte op de Waardweg in Grijpskerk een gemiddelde snelheid van 93 km/u. Vanwege werkzaamheden geldt hier een maximum snelheid van 30 km/u. De Aduarder kon direct zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Zuidhorn: fietsster ziet motor over hoofd

Een 17-jarige fietsster uit Zuidhorn is woensdagmiddag gewond geraakt toen zij bij Zuidhorn de Rijksstraatweg over wilde steken. Het meisje ging in de richting van de Fanerweg, maar zag een 30-jarige motorrijder over het hoofd. Hij kon een aanrijding niet voorkomen. De fietsster is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De motorrijder kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar was zeer geschrokken. De politie maakt een registratie.

Middelstum: gewond na eenzijdig ongeval

Een 36-jarige automobilist uit Uithuizermeeden is woensdagavond gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N46 bij Middelstum. De man kwam door onbekende oorzaak in de berm en kwam in een naastgelegen sloot tot stilstand. Hij kon zelfstandig uit zijn voertuig komen. Een getuige zag de man na het ongeval wegrennen. Agenten die ter plaatse waren vonden hem in een nabijgelegen weiland. Hij gedroeg zich vervelend in de richting van de hulpverleners. Vanwege zijn verwondingen is de automobilist naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Daar is een bloedproef van hem afgenomen. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Toornwerd: automobilist geeft geen voorrang

Bij een aanrijding op de kruising Onderdendamsterweg met de Stitswerderweg bij Toornwerd is woensdagavond een 25-jarige automobilist uit Baflo gewond geraakt. De man reed over de Onderdendamsterweg en kreeg geen voorrang van een 37-jarige automobilist uit Stitswerd. Deze automobilist wilde afslaan, maar zag daarbij de tegemoetkomende bestuurder over het hoofd. Hierdoor raakten beide voertuigen elkaar frontaal. De 25-jarige Bafloër is naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek. De politie maakt een registratie.

Scharmer/Haren: verkeerscontrole

Bij een verkeerscontrole op de A7 bij Scharmer heeft de politie zon 1500 voertuigen gecontroleerd en moesten 304 bestuurders een blaasproef doen. Er werden tijdens de controle 87 overtredingen geconstateerd. Het ging hier met name om het niet kunnen tonen van de juiste papieren. Ook werden bekeuringen uitgedeeld voor dreigend afvallende lading. Van een 34-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nieuw Buinen bleken de chauffeurspapieren niet te kloppen. Hij reed met de bestuurderskaart van iemand anders. Bovendien bleek de tachograaf van zijn voertuig niet correct te werken. De politie maakt proces-verbaal op.

Bij een verkeerscontrole op de A28 bij Haren zijn woensdagmiddag 123 vrachtwagens gecontroleerd. In totaal zijn hier 30 bekeuringen uitgedeeld. De overtredingen die werden geconstateerd hadden vooral te maken met foute belading, onjuiste papieren en overtreding van de rijtijdenwet.

Muntendam: gewonden bij aanrijding

Bij een aanrijding op de N33 bij Muntendam zijn woensdagmiddag drie personen gewond geraakt. Een 43-jarige automobilist uit Appingedam raakte een tegemoetkomende automobilist (21) uit Oude Pekela. Deze man sloeg vervolgens met zijn bedrijfsauto over de kop en kwam in een sloot tot stilstand. De bestuurder uit Appingedam raakte direct daarna ook een auto die achter de bedrijfsauto reed. In deze auto zaten een 52-jarige vrouw uit Wildervank en een 25-jarige vrouw uit Veendam. Beide voertuigen kwamen in de berm tot stilstand. De Pekelder raakte niet gewond. De overige betrokken zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De N33 was ruim een uur afgezet voor het verkeer. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Alteveer, Beumeesweg: aantal geregistreerde voertuigen: 773, aantal overtredingen: 169, hoogst gemeten snelheid: 79 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.