PvdA Europees parlement


Te weinig vrouwen op Turkse kieslijsten


6 juni 2007
De aangekondigde vrouwenrevolutie in de Turkse politiek is uitgebleven. Dit zegt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt over de zojuist bekendgemaakte verkiezingslijsten voor de parlementsverkiezingen van 22 juli in Turkije. Bozkurt volgt als rapporteur vrouwenrechten de Turkse verkiezingen op de voet.

De Turkse premier Erdogan heeft in zijn functie als leider van regeringspartij AKP zelf aan Bozkurt beloofd om meer vrouwen op de lijsten te zetten. Erdogan wilde gaan voor minstens één vrouwelijke kandidaat per provincie. Turkije heeft 81 provincies maar de huidige kieslijsten leveren hooguit zo´n 40 vrouwelijke parlementariërs. Het huidige aantal vrouwelijke parlementariërs is 24. "Een verdubbeling klinkt natuurlijk mooi," zegt Bozkurt. "Maar twee keer niks is nog steeds niks." Het Turkse Parlement telt 550 zetels in totaal.

Het is geen gebrek aan kwaliteit. Veel gekwalificeerde vrouwen hebben zich kandidaat gesteld maar slechts een enkeling is op een verkiesbare plek gezet. Nu de politieke leiders hun verantwoordelijkheid niet lijken te nemen, moeten er volgens Bozkurt quota komen. "Hoe controversieel ook, negatieve discriminatie kan een tijdelijke maatregel van positieve discriminatie rechtvaardigen. Turkije moet simpelweg haast maken. Respect voor vrouwenrechten is één van de voorwaarden voor lidmaatschap van de Europese Unie."