Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Scholieren winnen geldprijzen en reis naar Lapland

Prijzen voor beste profielwerkstukken

Vier profielwerkstukken van vwo-scholieren uit heel Nederland zijn woensdag 6 juni in de prijzen gevallen op de Vrije Universiteit Amsterdam. De winnende scholieren komen uit Harmelen, Zwaanshoek, Wageningen, Bennekom, Oosterbeek en Amstelveen. De winnaars gaan met de andere genomineerde scholieren vrijdag 8 juni een dagje naar de Space Expo van ESA in Noordwijk. Ze hebben de unieke mogelijkheid om het internationale testcentrum bij Estec te bekijken waar satellieten getest worden.

De faculteiten Exacte Wetenschappen en Aard- en Levenswetenschappen van de VU organiseerden een profielwerkstukkenwedstrijd voor 6 vwo-scholieren uit heel Nederland. Er waren 43 werkstukken ingeleverd bij de vakjury bestaande uit wetenschappers van de twee faculteiten.

De maker van het beste werkstuk is Koen Lekkerkerker van het Kalsbeek College te Woerden. Hij won met het werkstuk Slingerbewegingen bij kranen een geldprijs van duizend euro.

Het werkstuk Een helpende hand van Rick Mom (Zwaanshoek) en Joost de Graaf (Zwaanshoek) van het College Hageveld te Heemstede was goed voor de tweede prijs, een geldprijs van vijfhonderd euro.

Lapland

Scholieren die een werkstuk met een ecologisch thema hadden ingeleverd, dongen mee voor een reis naar Lapland met ecologen van de VU. De reis vindt plaats van 5 tot en met 13 juli. Het winnende werkstuk is:

Waterquality measurements & laboratory experiments for blue-green algae control, Lake Rauwbraken, Berkel Enschot, The Netherlands, Jessica van der Wal (Wageningen), Aline de Groot (Bennekom) en Marianne Verkooijen (Oosterbeek), Marnix College Ede.

De publieksprijs was voor Local Postioning System icm Robot van Chris Rozemuller en Robbert Dijkstra uit Amstelveen, van het Hermann Wesselink College, Amstelveen. Zij kregen een geldprijs van tweehonderd euro.



Vrije Universiteit Amsterdam