Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving



Leven met een verslaafde


Presentatie resultaten onderzoek ervaringen en behoeften van naasten van gebruikers en verslaafden

Stichting Coke Van Jou en het IVO nodigen u van harte uit bij de presentatie van de resultaten van onderzoek naar de ervaringen en behoeften van naasten van gebruikers en verslaafden.

Partners, familieleden, vrienden en andere betrokkenen van langdurig gebruikers of verslaafden (alcohol, softdrugs, harddrugs, gokken) kunnen gezien worden als "mantelzorgers". De verslaving gaat ­ op den duur ­ een belangrijke negatieve rol spelen in de relatie. Partners, bijvoorbeeld, vervullen steeds minder de rol van gelijkwaardige partner, maar steeds meer worden zij verzorger (en smoesjesverkoper naar de buitenwereld). Bij andere relaties, zoals tussen ouders en kinderen, geldt hetzelfde. De behoeften van de mantelzorger komen steeds vaker op een tweede plaats, achter die van de gebruiker. Machteloosheid, schaamte, falen, boosheid; dat zijn gevoelens die de overhand krijgen, resulterend in een algemeen slechter functioneren en welbevinden.

Instellingen voor verslavingszorg hebben veel baat bij mensen die bereid zijn mantelzorg te bieden. Immers: herstel van een verslaafde cliënt verloopt beter als het met zijn of haar omgeving ook goed gaat. Het is daarom van belang om de mantelzorgers in staat te stellen deze taken te kunnen blijven vervullen, zonder dat zij er zelf aan onderdoor gaan.

Onder de titel "een warme mantel voor mantelzorgers" hebben Stichting Coke Van Jou en het IVO dan ook gekeken naar de eigen problematiek van de mantelzorgers, los van de gebruiker. Het IVO heeft een onderzoek uitgevoerd bij mantelzorgers die een aanbod krijgen van een instelling voor verslavingszorg, en Stichting Coke Van Jou heeft een internet-enquête gehouden. Beide onderzoeken stellen de ervaringen van mantelzorgers en hun behoefte aan specifieke ondersteuning centraal. Later dit jaar zal een expertpanel de resultaten gebruiken als input om een passend hulpaanbod te ontwikkelen.

Programma

Opening door Miranda Audenaerdt (directeur IVO)

Presentaties onderzoek

Agnes van der Poel (IVO) presenteert resultaten van het onder-zoek bij vijf instellingen voor verslavingszorg: wat is het beleid van deze instellingen? hoe evalueren mantelzorgers het aanbod dat zij volgen bij de verslavingszorg?

Nicole Verhoeven (SCVJ) presenteert resultaten van de internet-enquête onder mantelzorgers: wat doen naasten van verslaafden aan mantelzorg? waar lopen zij tegenaan? wat is hun behoefte aan ondersteuning?

Marijke Vos (wethouder Zorg in Amsterdam) reageert op de beide presentaties. Hierna is er ruimte voor vragen en discussie.

Oprichting steunfonds "Zorg voor Mantelzorg"

Opdat Stichting Coke Van Jou haar activiteiten verder kan ontwikkelen lanceren we het SCVJ-steunfonds "Zorg voor Mantelzorg".

Workshop

Na de pauze kunt u één workshop volgen (van 30 minuten). Zo kunt u op een informatieve en ontspannende manier kennismaken met wat SCVJ doet voor haar doelgroep:

§ Counselor Nico Brandjes vertelt over online advisering

§ Een ex-verslaafde & partner vertellen over hun ervaringen

§ Bokstherapie, om de stress en frustratie van u af te boksen

§ Een healingmassage om heerlijk te ontspannen en op te

laden

§ Met yoga leert u technieken om op ieder moment te kunnen

ontspannen

We sluiten de middag af met een drankje.

Locatie: Mirror Centre in Amsterdam, Ter Gouwstraat 3

Datum/tijd: Donderdag 14 juni, van 14.30 tot 17.00 uur

Toegang: Gratis, maar we stellen het op prijs als u zich aanmeldt via

www.cokevanjou.nl/seminar