Ingezonden persbericht


Persbericht van de Stichting Oogfonds Nederland en het MD Fonds

Gezamenlijk geld inzamelen tegen ingrijpende oogziekte

UTRECHT, 7 juni 2007 - Goede doelen die zich bezighouden met blinden en slechtzienden, zouden veel meer moeten samenwerken. Uit onderzoek van de Stichting Oogfonds Nederland is gebleken dat het gezamenlijk werven van geld per saldo meer oplevert dan wanneer fondsen dat los van elkaar doen. Het MD Fonds en de Stichting Oogfonds Nederland geven het goede voorbeeld door deze maand samen geld in te zamelen. De opbrengst komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar de oogaandoening maculadegeneratie (MD).

MD is een ingrijpende oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte vanuit het centrum van het oog steeds meer afneemt. Vanuit het midden van je zicht zie je dan een grijze of zwarte vlek, zodat je je hoofd heen en weer moet bewegen om iets te kunnen zien. In het begin zijn de verschijnselen dat je lijnen, zoals regels in een boek, niet meer recht ziet maar in een golvende vorm. Door maculadegeneratie kunnen mensen zeer slechtziend worden, ook wel 'sociaal blind' genoemd oftewel zo goed als blind. MD komt vooral bij vijftigplussers voor, maar ook bij kinderen.

In Nederland is MD de belangrijkste oorzaak van een blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen bij mensen boven de 55 jaar. Geschat wordt dat ongeveer 100.000 mensen tekenen van MD vertonen en dat meer dan 60.000 mensen het stadium bereikt hebben dat het centrale zien verloren is gegaan. Bij mensen tussen de 55 en 64 jaar is dit ongeveer 14%. Het aandeel MD-patiënten neemt toe in de groep 65- tot 75-jarigen tot bijna 20% en tot 37% bij 75-plussers. Door de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren waarschijnlijk verdubbelen. De verwachting is dan ook dat MD een steeds groter probleem voor de volksgezondheid zal worden.

De precieze oorzaak van MD is niet bekend. Erfelijkheid, roken, voeding en geslacht spelen een rol bij de kans op het krijgen van MD. MD heeft grote invloed op het dagelijkse leven. Het kan leiden tot ernstige slechtziendheid met ingrijpende gevolgen voor autorijden, lezen, televisie kijken en het herkennen van gezichten. Ook kunnen MD-patiënten zich moeilijker aanpassen aan de overgang van donkere naar lichte ruimtes.

Op website www.oogfonds.nl zijn foto's en een filmpje te vinden, die duidelijk maken wat mensen met MD precies zien (of beter gezegd niet zien). Op website www.mdfonds.nl is onder meer een MD-simulator te vinden.