Provincie Utrecht

waterdeskundigen

Commissie van waterdeskundigen

7-6-2007 -

Toekomst polder Groot Mijdrecht Noord

Het instellen van een onafhankelijke commissie van gezaghebbende deskundigen op het gebied van water is effectiever dan het instellen van een overleggroep. Gedeputeerde staten (GS) van Utrecht hebben besloten het advies te volgen van dhr. N. Postma, dat is gebaseerd op gesprekken met een groot aantal betrokkenen bij de polder Groot Mijdrecht Noord. Deze commissie krijgt als taak de feiten over de waterhuishouding en bodemdaling in de polder Groot Mijdrecht Noord op een heldere wijze in beeld te brengen.

Commissie van waterdeskundigen

De in te stellen commissie van waterdeskundigen krijgt de opdracht de waterhuishoudkundige feiten die nu voorliggen in kaart te brengen. Het streven is deze commissie nog voor de zomervakantie in te stellen. Hieraan voorafgaand wordt een overleg georganiseerd met de voormalige kerngroep van bewoners en krijgen bewoners en andere betrokkenen de gelegenheid om hun vragen op het gebied van water en bodemdaling kenbaar te maken. Zo wordt ervoor gezorgd dat de commissie ook antwoorden geeft op de vragen die in het gebied leven.

Verkenning vervolgaanpak
Op 5 februari jl. stond de toekomst van Groot Mijdrecht Noord op de agenda van provinciale staten (PS). Na veel discussie hadden PS besloten dat er een overleggroep ingesteld moest worden, om de feiten te onderzoeken en eventueel aanvullend onderzoek te doen. Om te onderzoeken wat de beste aanpak is, hebben GS een onafhankelijk adviseur, dhr. N. Postma (directeur Bureau voor Overheidscommunicatie) gevraagd in het gebied de gedachten/meningen te polsen en suggesties over het vervolgproces te vernemen. Dhr. Postma heeft met 33 personen gesproken, waaronder bewoners/ondernemers van het gebied, bestuurders en ambtenaren van de betrokken overheden en maatschappelijke organisaties.

Resultaten gesprekken
Uit de gesprekken is gebleken dat zo goed als alle gesprekspartners zeer grote vraagtekens zetten bij nut en uitvoerbaarheid van een overleggroep. De geïnterviewden verwachten o.a. een herhaling van zetten en verwachten dat het via een overleggroep uiteindelijk zeer moeizaam zal zijn om een gedeeld feitenrelaas te krijgen, terwijl er nu juist behoefte is aan `doorpakken'. Het verzamelen en beoordelen van de bestaande gegevens en het opstellen van een feitenrelaas wordt als zinvol ervaren, maar niet door een overleggroep met overheden en vertegenwoordigers van bewoners. Het idee van het instellen van een deskundigengroep werd tijdens de gesprekken door één van de geïnterviewden geopperd en door de meerderheid van de gesprekspartners omarmd.

Commissievergadering 11 juni
Maandag 11 juni vergadert de statencommissie Ruimte, Groen en Wonen over dit onderwerp. De commissievergadering begint om 19.30 uur in het provinciehuis.

meer informatie over Groot Mijdrecht Noord:
http://www.grootmijdrechtnoord.nl

Meer informatie: Karin Tuinman, telefoon 0302582007