Gemeente Brunssum

Provincie investeert mee in toeristische toekomst Oostflank Brunssum

De Provincie Limburg investeert 50.000,- euro in de ontwikkeling van een nieuwe visie op de Oostflank in Brunssum. Het 400 hectare grote gebied herbergt een groot aantal strijdige functies en mist daardoor ruimtelijke samenhang. De gemeente Brunssum wil in het gebied met name recreatieve functies en zorgfuncties ontwikkelen. Om te komen tot een duurzame herontwikkeling van de Oostflank, investeren Provincie, Parkstad Limburg, en gemeente Brunssum in totaal 150.000,- euro in een visieontwikkeling en marktverkenning. Op donderdag 14 juni 2007 ondertekenen de drie partijen daartoe een intentieovereenkomst.

oostflank

De Oostflank van Brunssum, gelegen tussen de bebouwde kom van Brunssum en de Duitse grens, herbergt een groot aantal functies. Er liggen natuur- en recreatiegebieden (het beekdal van de Rode Beek, de Openbare Golfbaan, het Schutterspark), industrieterreinen (Hendrik, Oras et Labora en Bouwberg), het groevegebied Mourik en diverse defensieterreinen.

Herstel van landschap

Provincie Limburg, Parkstad Limburg en de gemeente willen komen tot een duurzame herontwikkeling van dit gebied. Als vertrekpunt hiervoor geldt de Startnotitie `Herontwikkeling Oostflank', die door de gemeenteraad van Brunssum op 13 maart 2007 is vastgesteld. Kern van deze startnotitie is dat gemeente streeft naar een betere invulling van het gebied, waarbij de nadruk ligt op herstel van het landschap, het verwijderen van niet-passende functies, en het versterken van de natuur- en recreatiefuncties (waarbij ruimte is voor de vestiging van een grootschalige toeristische attractie) en van de werkgelegenheid die daarmee gepaard kan gaan. Van belang daarbij is dat de Oostflank grenst aan (grensoverschrijdende) grotere natuurgebieden, zoals de Teverenerheide, de Schinveldse Bossen en de Brunssummerheide.

De Startnotitie stoelt op de volgende uitgangspunten:


- Voor de ontwikkeling van de Oostflank is de keuze voor het noordtracé van de Buitenring van essentieel belang.


- De Oostflank kan een belangrijke bijdrage leveren aan het positioneren van Parkstad Limburg als een groene regio met bijzondere landschappelijke en natuurwaarden. Functies en ontwikkelingen die hiermee strijdig zijn, dienen te wijken.


- De Oostflank is een van de weinig locaties in Europa die de ruimtelijke mogelijkheden biedt voor het onderbrengen van een grote attractie of toeristische accommodatie in een natuurlandschap.


- De reeds aanwezige zorgvoorzieningen in Brunssum-Oost bieden een unieke kans om in de groene coulissen van het Schutterspark te komen tot verblijfsrecreatie waar mensen, die vanwege ouderdom of handicap kwetsbaar zijn, zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en wonen.


- In het Provinciaal OmgevingsPlan (POL) wordt uitgegaan van de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein (40 ha.) voor zware industrie en logistiek. Gelet op de gewenste ontwikkeling van de Oostflank is in dit gebied in principe geen plaats voor de vestiging van nieuwe milieuhinderlijke bedrijvigheid.

Intentieovereenkomst

De ontwikkeling van een nieuwe integrale visie op de Oostflank zal worden begeleid door de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Gelijktijdig zal een gespecialiseerd adviesbureau een marktverkenning uitvoeren in de toeristisch-recreatieve sector. De gemeenteraad van Brunssum zal zich direct na de zomer van 2007 buigen over de uitkomsten en een besluit nemen over de stappen die nodig zijn om de gewenste ontwikkelingen te realiseren en te stimuleren.

De intentieovereenkomst Oostflank Brunssum zal op donderdag 14 juni 2007 worden ondertekend door gedeputeerde G. Driessen van de Provincie Limburg, D. Akkermans van Parkstad Limburg, en wethouder E. Geurts van de gemeente Brunssum. De ondertekening vindt plaats Hotel-Golfresidentie Brunssummerheide (Rimburgerweg 52, Brunssum), om 13.15 uur.


---