Nieuw-Vlaamse Alliantie


Paarse rekenkunde neemt loopje met de waarheid (07/06/07)

Federale overheid weet zelf niet hoeveel ambtenaren er zijn

In een interview in De Standaard (06/06/2007) stelt Guy Verhofstadt dat het aantal ambtenaren in de federale overheid licht gedaald is, in tegenstelling tot de toestand in de andere beleidsniveaus. Wie echter de statistieken nauwkeurig bekijkt ziet een typische paarse rekening waarbij sommige cijfers het natrekken waard zijn.

In het jaarverslag van de Nationale Bank van 2006 (blz. 118) staat inderdaad dat het aantal personeelsleden in de federale overheid tussen 2000 en 2005 daalde van 150.600 personen tot 143.800 personen, of een afname met 6.800 personen. Maar het is ook nuttig de voetnoten te lezen die dit resultaat in een ander daglicht stellen. Hieruit blijkt immers dat door de politiehervorming in 2002 8.500 personen van het federale niveau naar het lokale niveau werden overgedragen. Dit aantal kan natuurlijk niet in rekening worden gebracht om de reële vermindering van het aantal federale ambtenaren in kaart te brengen. Om de overgebleven federale taken te vervullen, zijn er nu dus 1.700 personen meer nodig dan in 2000.

Bovendien houdt de paarse rekenkunde ook geen rekening met de andere transferten van personeel naar de Gemeenschappen en Gewesten. Vlaanderen bijvoorbeeld nam in 2002 in uitvoering van het Lambermontakkoord 705 federale personeelsleden van Landbouw en Binnenlandse Zaken over. Ook de andere gemeenschappen en Gewesten hebben enige honderden personen overgenomen.

Conclusie: als we alles in rekening brengen dan heeft de federale overheid wel een aantal mensen afgestoten, samen met het werk, maar heeft ze voor de rest van haar taken nu meer mensen in dienst dan voorheen. Dit is trouwens ook de OESO opgevallen die thans een HRM-survey in België onderneemt en die tot de vaststelling komt dat het federale niveau onvoldoende gecompenseerd heeft voor de overdracht van taken naar de Gemeenschappen en Gewesten. Dit rapport, waar ook Rudy Aernoudt in een recent interview naar verwees, wordt echter onder politieke druk van de federale overheid nog even tegengehouden.

Maar er is nog meer aan de hand. We gebruiken de cijfers van de Nationale Bank omdat de federale overheid zelf niet weet hoeveel ambtenaren er zijn. Uittredend Kamerlid Patrick De Groote kon dit zelf vaststellen nadat hij op de officiële webstek van de overheid (www.belgium.be en www.pdata.be) op enkele hallucinante cijfers botste. Tussen juni 2006 en januari 2007 verdwenen er 9.000 ambtenaren uit de statistieken. Ze werden vervangen door "foute records". Op 25 april daarover in het parlement ondervraagd, kon Minister Dupont geen afdoend antwoord geven. Hij zei enkel dat er "geen unieke gegevensbank" is, dat er "foute records" zijn, dat het "geen prioriteit" is ... . "Dat is het resultaat van de geschiedenis .... Er moeten de nodige voorzorgen worden genomen om een tweede Phenixprobleem te voorkomen".

We zitten dus niet alleen met een premier die liegt over de cijfers, maar ook met een overheid die bij monde van haar minister moet toegeven dat ze zelf niet weet hoeveel personeelsleden ze in dienst heeft!

Auteur:
Kamerlid N-VA
Patrick De Groote

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be