Besteding van CKV-bonnen naar recordhoogte


07.06.2007 / 14:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting cjp

Stichting cjp

Besteding van CKV-bonnen naar recordhoogte
6 miljoen euro aan cultureel budget besteed

Amsterdam, 7 juni 2007
In schooljaar 2005-2006 is 79% van alle CKV-bonnen in omloop besteed. Nog niet eerder was het CKV-bestedingspercentage zo hoog. In totaal werd een kleine 6 miljoen euro besteed bij de erkende culturele instellingen. Met dat geld werden meer dan 1 miljoen culturele activiteiten betaald. Dit meldt Stichting CJP, die in opdracht van het Ministerie van OCW de distributie van de CKV-bonnen verzorgt.
Sinds 1999 krijgen leerlingen die het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) en KCV (Klassieke Culturele Vorming) volgen jaarlijks een bedrag van 22,50 euro (bovenbouw). De CKV-bonnen worden besteed bij één van de ruim 1500 erkende culturele instellingen.

Tevreden
CJP ziet ieder jaar een stijging in zowel het aantal leerlingen dat gebruik maakt van de bonnen als in het bedrag dat per leerling wordt besteed. Deze toename komt onder meer door de verhoogde betrokkenheid van de scholen bij cultuureducatie in het algemeen en het CKV-project in het bijzonder. Ook de culturele instellingen worden elk jaar actiever in het aanbieden van speciale producties voor scholieren en het programmeren van geschikte voorstellingen. In totaal zijn er nu meer dan 1500 culturele instellingen die meedoen. 'De CKV-bonnen hebben hun bestaansrecht bewezen. Er is een enorme dynamiek ontstaan tussen vraag en aanbod van culturele instellingen, gericht op jongeren. Men weet elkaar veel beter te vinden dan toen we begonnen', aldus Walter Groenen, directeur van CJP. 'De ambitie van CJP voor dit komende schooljaar is om leerlingen en docenten te activeren stimuleren ook de overige 20% van de CKV-bonnen te besteden. Het is echt zonde dat we dat met elkaar laten liggen.'

Beste CKV school van Nederland
Bij de bekendmaking van de bestedingscijfers wordt ook jaarlijks de prijs uitgereikt van beste CKV-school van Nederland. Deze school ontvangt de CKV Topper Award op basis van bijzondere CKV-activiteiten. Daarin wordt niet alleen gekeken naar de bonbesteding op school, maar ook naar de kruisverbanden die worden gelegd tussen CKV en andere vakken op school. Ook wordt gekeken naar de samenwerking tussen de school en de lokale culturele instellingen.
De genomineerde scholen voor de Topper Award zijn dit jaar:
1) Pieter Zandt College uit Kampen

2) Ashram College uit Alphen aan de Rijn

3) Buys Ballot College uit Goes

4) Het Baken uit Almere

5) Stellingerwerf College uit Oosterwolde

Blue Man Group
Op 13 juni wordt bekend wie de winnaar is van de CKV Topper Award. De prijs wordt uitgereikt door de drie blue men van Blue Man Group. De genomineerden scholen zijn door Blue Man Group uitgenodigd om de show in Theater Fabriek Amsterdam bij te wonen waar Blue Man Group in ieder geval tot het einde van de zomer met zeven shows per week te zien is. Blue Man Group is erg enthousiast over het CKV-project. Blue Man Group wil bovenal een show maken die toegankelijk is voor iedereen. De show omvat een spannende mix van humor, dynamische ritmes en adembenemende visuele effecten en is daarmee bij uitstek geschikt voor een jonge doelgroep.


---------------------------------------------