ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV laat u niet uitkleden: Postwet aangepast en aangenomen

Samen met u heeft ABVAKABO FNV zich de afgelopen maanden heel hard ingezet voor de Postwet. Wij hebben de leden van de Tweede kamer en het kabinet ervan weten te overtuigen dat in de Postwet moet worden vastgelegd dat er fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden moeten worden toegepast bij de nieuwe bedrijven Sandd, Selekt Mail en bij VSP geadresseerd. Dinsdag 5 juni is de nieuwe postwet door de Tweede Kamer aangenomen.

Het kabinet wil de postmarkt verder liberaliseren. Wij willen dat liever niet, maar kunnen dat helaas niet tegenhouden. Liberalisering en marktwerking hebben immers tot nu toe nooit iets goeds opgeleverd voor desbetreffende werknemers. In het wetsvoorstel dat nog door het vorige kabinet is ingediend, was helemaal niets geregeld over arbeidsvoorwaarden.

Actie

Daarom moesten we wel in actie komen. ABVAKABO FNV heeft het initiatief genomen om samen met de andere bonden een voorstel voor eis voor arbeidsovereenkomst in te dienen. Ferd Crone, tweede kamerlid van de PvdA, was gelukkig snel overtuigd van de redelijkheid van onze eisen. Hij nam het initiatief met een amendement dat meteen werd gesteund door partijen als SP, Groen Links en later ook de Christen Unie. Dit voorstel kon helaas net niet rechtstreeks op een kamermeerderheid rekenen. Echter mede daardoor dreigde de Postwet ook niet door de Tweede Kamer aangenomen te worden.

Onder alle druk van de acties en onze lobby is er nu een bepaling opgenomen dat het kabinet zal ingrijpen als er tegen sociaal onaanvaardbare arbeidsvoorwaarden arbeid wordt verricht en het de bonden niet lukt om een cao af te sluiten omdat die werkgevers daaraan niet willen meewerken. Het kabinet geeft met de in de wet vastgelegde bepaling de bonden een extra steun in de rug om een cao af te sluiten bij Sandd, Selekt Mail en VSP geadresseerd.

Het kabinet is van mening dat de problemen met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden binnen de algemene kaders van het arbeidsrecht moeten worden opgelost. Van de postbedrijven en de vakbonden wordt nu verwacht dat zij de komende maanden afspraken gaan maken over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. De staatssecretaris van economische zaken (Frank Heemskerk) zal het verloop van de onderhandelingen nauwgezet volgen en gaat ervan uit dat er voor het einde van dit jaar overeenstemming zal zijn bereikt.

Onderzoek

Tegelijkertijd komt er een onderzoek naar de regelgeving die het tot nu toe mogelijk maakt dat er tot nu toe op basis van stuksloon wordt betaald. Als uit dat onderzoek blijkt dat deze regelgeving onvoldoende sociale bescherming biedt, zal deze regelgeving worden aangescherpt. Daarmee zal dit probleem niet alleen bij de post, maar ook in andere sectoren, waar dit wordt toegepast kunnen worden opgelost. Verder wordt de arbeidsinspectie ingeschakeld om er extra op toe te zien, dat naleving van de wet op het minimumloon en uitbuiting krachtig wordt tegengegaan.

Als dit alles niet tot de gewenste oplossingen leidt dan zal het kabinet ingrijpen en zelf maatregelen treffen om een minimale wettelijke sociale bescherming van postbezorgers te waarborgen.

Onze inzet is dat de bezorgers bij de concurrent nu eindelijk een cao krijgen, die ten minste op het niveau ligt van de cao voor postbezorgers TNT. Daarmee wordt het gat tussen de TNT-postbezorgers en die van de concurrent gedicht en het gat voor de medewerkers die onder de `grote' cao voor TNT vallen, verkleind van 75 naar 25%.

De inzet van de (kader)leden om naar Den Haag te trekken om actie te voeren, de vele brieven die zijn geschreven en de vele gesprekken die met kamerleden zijn gevoerd zijn niet voor niets geweest. Vast staat dat wij als ABVAKABO FNV er samen met u voor gezorgd hebben dat concurrentie in de postmarkt niet over de ruggen van de werknemers en hun arbeidsvoorwaarden zal plaats vinden.

Hoe nu verder bij TNT?

Volgende week verwachten wij u meer te kunnen vertellen over de uitkomsten van het tegenonderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd door BCG en de onderhandelingen die we gaan starten betreffende de SBR (cq Mobiliteitscao). Daarbij gaan wij nog steeds uit van de eisen die wij met zijn allen hebben geformuleerd tijdens de ledenraadplegingen in april. ABVAKABO FNV zit wat dat betreft met de andere bonden op een lijn. Verder hebben wij overleg gehad met de andere bonden en inmiddels besloten om daar waar nodig gezamenlijk actie te voeren.