GroenLinks

Europees Parlement akkoord met Visa Informatie Systeem

visa 7 juni 2007

Op 7 juni is het Europees Parlement akkoord gegaan met een nieuwe database voor de uitwisseling van visumgegevens tussen de Schengenlanden. GroenLinks steunt het voorstel, omdat er dankzij het Europarlement strikte voorwaarden zijn waarop opsporingsambtenaren gebruik mogen maken van deze gegevens.

Mensen uit meer dan honderd landen moeten een visum aanvragen als ze de Schengenzone van de Europese Unie binnenkomen. Door middel van de nieuwe database, het zogenoemde Visa Informatie Systeem (VIS), kan men precies zien wie rechtmatig een visum heeft verkregen in een van de lidstaten. Daarmee wordt het vrije verkeer van personen die afkomstig zijn buiten de Schengenlanden binnen de Schengenzone bevorderd.

Welke gegevens?
In VIS worden verschillende gegevens van een visumaanvrager opgeslagen. Zoals naam, adres, beroep, aanvraagplaats en datum. Maar ook de beslissing of een visum aan die persoon verleend of geweigerd is. Naast deze geschreven informatie worden ook de zogenoemde biometrische data opgeslagen, zoals vingerafdrukken en foto's van het gezicht.

Strikte voorwaarden
Het Europees Parlement is erin geslaagd om strenge regels over gebruik van en toegang tot de visumgegevens te waarborgen. Zo mogen foto's alleen worden gebruikt indien identificatie niet mogelijk is door middel van het visumnummer en de vingerafdrukken. Verder krijgen nationale autoriteiten, Europol en derde landen alleen informatie uit het systeem na het inwilligen van een gemotiveerd verzoek en alleen als dat nodig is voor bestrijding van zware misdrijven, zoals terrorisme. In uitzonderlijke gevallen krijgen ze directe toegang tot de gegevens, maar alleen met verantwoording achteraf.